De Schakel
Uitgelicht
Ezelsoren: Boekentips voor tijdens de lockdown

Een nieuw jaar is begonnen, maar de lockdown is helaas gebleven. Wie alle kerstfilms beu is of genoeg heeft van schermpjes kijken, kan altijd nog wegduiken in een lekker boek. Even de realiteit achter je laten, meeleven met anderen of…

Een nieuw jaar is begonnen, maar de lockdown is helaas gebleven. Wie alle kerstfilms beu is of genoeg heeft van schermpjes kijken, kan altijd nog wegduiken in een lekker boek. Even de realiteit achter je laten, meeleven met anderen of in je hoofd op reis naar verre oorden. In de boekenrubriek “Ezelsoren” deze keer vier leestips voor jong en oud om de lockdown door te komen. 

 

De Gorgels en de grote operatie- Jochem Myjer

Gorgels zijn kleine wezentjes die mensenkinderen beschermen tegen brutelaars (lees: virussen). In het prentenboek De Gorgels en de grote operatiekrijgen de gorgels te maken met ‘De Grote Griepgolf’ en is het alle hens aan dek om de kinderen te beschermen. Je zou willen dat er in deze tijden voor iedereen een legertje gorgels klaar stond om de pandemie te bestrijden. Voor kinderen van 4 tot 8 jaar.

 

Toen Jochem Myjer een aantal jaar geleden aan zijn boekenreeks over de gorgels begon, kon hij natuurlijk niet weten dat het nieuwste deel uitgerekend tijdens een wereldwijde corona-uitbraak zou verschijnen. Doordat het boek een heel actueel thema behandelt, is het juist nu een prima boek om voor te lezen aan jonge kinderen. De hele toestand van virussen die rondwaren en mensen besmetten wordt voor hen inzichtelijk gemaakt. Simpel gezegd: brutelaars vallen aan en gorgels beschermen. Honderd procent beschermd ben je natuurlijk nooit, maar het boek heeft voor kinderen wel een geruststellende boodschap. En tegelijkertijd leest het ook als een spannend verhaal. Een hoofdrol is weggelegd voor illustrator Rick de Haas. Het boek barst van de prachtige pagina-vullende illustraties, waardoor (voor)lezen een feestje wordt.

 

Het Ministerie van Oplossingen – Sanne Roosenboom

Een boekenserie met een fantastische titel. Want wat zou het toch mooi zijn als er zoiets bestond als een instantie die grote en kleine problemen kon oplossen. De 11-jarige Nina en haar vrienden ontdekken het bestaan van een geheim genootschap dat anoniem mensen helpt. Dat leidt tot spannende avonturen en geheimzinnige mysteries. Voor kinderen vanaf 8 jaar.

 

Het gegeven dat je alledaagse problemen van jong en oud op kunt lossen met behulp van een doos verkleedkleren en een paar listige trucjes spreekt iedereen aan en biedt bovendien genoeg inspiratie voor andere verhalen. En gelukkig kunnen de fans van Het Ministerie voorlopig vooruit. Er zijn naast het  eerste deel al drie andere boeken in de reeks verschenen: Het Ministerie van Oplossingen en de verdwenen Van Gogh,Het Ministerie van Oplossingen en het veel te volle huis en onlangs verscheen Het ministerie van Oplossingen en de Zilverjongen.

 

Het boek is een aanrader voor zowel jongens al meisjes. Om voor te lezen vanaf een jaar of 8 en om zelf te lezen vanaf 9 à 10 jaar.

 

Schaduwbroer – Iris Hannema

Wanneer haar broer Alec als gevolg van een duikongeluk overlijdt, besluit zijn zus Hebe in haar eentje op reis te gaan naar Japan. Op zoek naar antwoorden wat er precies gebeurd is en om erachter te komen welke belangrijke boodschap hij haar nog wilde meegeven. Een ontroerend verhaal dat ook een mooi inkijkje biedt in de Japanse cultuur. Voor (jong)volwassenen vanaf 15 jaar.

 

Sommige romans maken zo’n indruk op je, dat je niet goed weet hoe je het boek het beste kunt samenvatten. Schaduwbroeris zo’n boek. Het is het ontroerende verhaal van een hechte broer-zusrelatie, een boek over op eigen benen leren staan, over rouwverwerking, een spannende zoektocht en een reisgids inéén. Plak daar maar eens een etiket op. Het beste advies is wat mij betreft : lees dit boek!

 

Het is geschikt voor kinderen vanaf 15 jaar, maar eigenlijk ook voor volwassenen een aanrader. Want de thema’s, de manier van beschrijven, de mooie metaforen en prachtige beeldspraken passen uitstekend bij volwassen literatuur. Dat auteur Iris Hannema reisjournalist is, is duidelijk te merken in de beschrijvingen van de Japanse cultuur. En met haar eerste roman Schaduwbroer bewijst ze dat ze een groots schrijver is.

 

De Zeven Zussen – Lucinda Riley

De Zeven Zussenis een zevendelige serie over liefde, verlies en de zoektocht naar wie je werkelijk bent. In ieder deel speelt één van de zussen een hoofdrol. Tot nu toe verschenen er zes delen die internationaal een bestseller werden. In april zal deel 7 uitkomen. Stuk voor stuk dikke boeken die je meenemen naar verschillende plekken op de wereld.

 

Het eerste deel begint met het verhaal van Maia die met haar zussen die bij elkaar komt in hun ouderlijk huis, een prachtig landhuis aan het meer van Genève. De zussen zijn als baby geadopteerd door Pa Salt en krijgen na zijn dood allemaal een brief met een mysterieuze verwijzing naar hun afkomst.

 

Voor Boekrecensiesblog las recensente Yvonne de zes delen die tot nu toe verschenen.  “Na de eerste kennismaking met de auteur Lucinda Riley, werd ik zeker enthousiast en nieuwsgierig naar de andere delen van de zeven zussen reeks. Riley is een auteur die voor elk boek gedetailleerd onderzoek doet. Dit merk je duidelijk in haar verhaal. Door deze details leef je intens met de hoofdpersoon mee. Het is Lucinda Riley gelukt om je nieuwsgierigheid vast te houden door te wisselen in de verhaallijnen.”

 

Meer recensies?

Neem ook eens een kijkje op de site www.boekrecensiesblog.nl. Daar lees je recensies van bovengenoemde tips en nog veel meer andere boeken.

Gorgels en de grote operatie

Het ministerie van oplossingen

Schaduwbroer

De Zeven Zussen

Tekst: Noortje de Kok

About the author

Related Posts