De Schakel
Uitgelicht
Eugène Paridaens viert zijn 25-jarig jubileum bij De Schalm

Op 1 september 2019 werkte Eugène Paridaens 25 jaar bij Cultureel Centrum De Schalm. Tot voor kort was dat in het ‘oude’ winkelcentrum en daarna in Ons Koningsoord. Dat is qua locatie een heel verschil. Maar het werkt blijft hetzelfde.…

Op 1 september 2019 werkte Eugène Paridaens 25 jaar bij Cultureel Centrum De Schalm. Tot voor kort was dat in het ‘oude’ winkelcentrum en daarna in Ons Koningsoord. Dat is qua locatie een heel verschil. Maar het werkt blijft hetzelfde. Alles moet goed geregeld worden.

Eugène begon op 13-jarige leeftijd als ijsverkoper tijdens de avondvierdaagse bij De Schalm. Gedurende Carnaval viel hij in als glazenophaler; later werd hij oproepkracht. Na zijn militaire dienst kwam hij terug bij De Schalm. Oorspronkelijk waren Boerderij Denissen en De Schalm ondergebracht in één organisatie. Maar Boerderij Denissen werd geprivatiseerd en de Schalm ging zelfstandig verder als cultureel centrum. Eugène kwam in vaste dienst bij De Schalm. Dat is dus 25 jaar geleden.

Een goede manager houdt steeds oog
op alle kleinigheden

Manager en dat de hele dag
Iedereen uit Berkel-Enschot, die ooit bij een activiteit in De Schalm betrokken was, kent Eugène. Hij is de manager die zorgt dat alles goed geregeld is. Hij moet zorgen dat de stoelen klaar staan en dat men in de pauze in de foyer zijn natje en droogje kan halen. De geluidsinstallatie moet in orde zijn en ook werken als het doek open gaat. Steeds is Eugène onderweg om iets te regelen of iets af te spreken. Als het niet klopt, is hij de aan te spreken persoon en de spil van alle werkzaamheden in De Schalm.

Flexibel zijn en het goed regelen
Eugène houdt ervan om op voorhand alles zo goed mogelijk te regelen en af te spreken. Alles wat je van tevoren met zorg hebt geregeld, vraagt later minder aandacht. Maar zo werkt het niet altijd. Onderweg doen zich vaak onverwachte dingen voor. Staan de stoelen bijvoorbeeld wel op de goede plek en weten we zeker dat we echt om acht uur beginnen? Vaak is dan improvisatie de enige remedie. Dat vraagt om snel handelen en het omschakelen van je denken. Eugène is daar als geen ander toe in staat; hij doet zijn werk dan ook met veel plezier. Door zijn werk bij de Schalm kent Eugène ‘iedereen’ in Berkel-Enschot. In die 25 jaar is iedereen wel een keer langs geweest in de Schalm.

Tekst: Jan van der Straaten
Foto: Bas Haans

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op