De Schakel
Nieuws
Erik Buster: indrukwekkende wijding tot diaken

Erik Buster, 26 jaar oud geboren en getogen in Berkel-Enschot, is afgelopen zaterdag in de Sint Jan in Den Bosch gewijd tot diaken. Deze bijzondere plechtigheid was live te volgen via een livestream via Youtube. Een indrukwekkend moment. Erik groeide…

Erik Buster, 26 jaar oud geboren en getogen in Berkel-Enschot, is afgelopen zaterdag in de Sint Jan in Den Bosch gewijd tot diaken. Deze bijzondere plechtigheid was live te volgen via een livestream via Youtube. Een indrukwekkend moment. Erik groeide op in Enschot. Hij ging naar de Caeciliaschool en later naar het Theresialyceum. Had een brede interesse in talen, wetenschap en psychologie. Op 13-jarige leeftijd overleed zijn vader. Voor Erik een heftige ervaring, die hem veel vragen opleverde over het waarom en over de zin van het leven. Steeds meer vond hij antwoorden in het katholieke geloof.

‘Ik had niet één moment, wat ik kan terughalen als hét moment van mijn roeping. Ik groeide daarin, zette steeds meer stappen in de richting van het in verbinding staan met het geloof en mijn leven in dienst stellen van God’, zegt Erik.

Erik studeerde onder andere Theologie aan de Universiteit van Nijmegen en Tilburg. Bezocht kloosters en volgde summerschools in Rome. Zijn roeping volgen voelde als puzzelstukjes die in elkaar vielen. Erik volgt nu de priesteropleiding bij het Bisdom ’s-Hertogenbosch.

Diakenwijding

De hele ceremonie van diakenwijding is uit overlevering van de apostelen en wordt al eeuwen volgens deze zelfde traditie gedaan. Van de handoplegging door de bisschop tot het uitspreken van de beloftes. ‘Het moment dat je op de grond ligt, is ook het moment dat je je volledig overgeeft aan God. Dat moment was machtig, ik voelde genade, volledige overgave en de geschonken liefde van God.’

Zondag 8 november was Erik aanwezig als diaken in de zondagmis in de St. Caeciliakerk. Diaken zijn betekent letterlijk zorgen voor de mensen in nood. De komende tijd zal Erik werkzaam zijn in de parochie van Helmond in een wijk met veel migranten. De parochie zorgt onder andere met dagelijkse maaltijden voor mensen die het niet kunnen betalen.

Priesterwijding

‘Vanuit mijn eigen ervaring en mijn zoektocht heb ik gemerkt dat veel jongeren zoeken naar antwoorden over de diepere betekenis van het leven en het geloof. Als jonge katholiek kan ik mijzelf goed in hen verplaatsen en ga ik graag de dialoog aan. Als student was ik ook voorzitter van de katholieke studentenvereniging en ook in deze hoedanigheid heb ik veel kunnen betekenen voor jongeren. Mijn volgende stap is de priesterwijding, over een half jaar. Waar ik dan terechtkom is aan het Bisdom, maar ik heb absoluut vertrouwen in het pad dat voor mij ligt.’

 

Tekst: Elke van Dommelen

Foto in St. Caeciliakerk: Bas Haans

 

 

 

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op