De Schakel
Nieuws
Erelid Leo van der Ven is zeventig jaar lid van Muziekvereniging Concordia

Als 13-jarige jongen begon Leo bij de Harmonie. Hij begon met het bespelen van een bugel, een belangrijk instrument bij een fanfare en een harmonie. Later stapte hij over naar het slagwerk. Dat lag hem meer. Hij is ook nog…

Als 13-jarige jongen begon Leo bij de Harmonie. Hij begon met het bespelen van een bugel, een belangrijk instrument bij een fanfare en een harmonie. Later stapte hij over naar het slagwerk. Dat lag hem meer. Hij is ook nog een tijd bestuurslid geweest. Hij vertelt dan ook honderduit over muziek in zijn leven.

 

Echte amateurs

Zo’n zeventig jaar geleden ging het er heel anders aan toe dan nu. Er was geen muziekschool, dus moest je het bespelen van een instrument zelf leren. Dat lukte alleen maar als je echt muzikaal was. De dirigent was toen Piet Pennings uit Oisterwijk. Hij had een dirigentenopleiding gehad en kon goed dirigeren. Leo: “We speelden muziek uit een speciaal boekje. Bij alle harmonieën was dat muziekboekje in gebruik”.

 

Muziek maken en Concordia zijn voor mij altijd heel belangrijk geweest

 

De betekenis van de harmonie

Leo zegt: “De harmonie speelde vroeger een andere rol dan nu. Overal waar wat te doen was, kwam de harmonie en speelde daar; het was een deel van het dorpsgebeuren. Er werden concoursen gehouden en daar wonnen we vaak eerste prijzen. Tegenwoordig kunnen de mensen overal en nergens heen en dat heeft invloed op wat er in een dorp belangrijk is”. Maar nu zijn de opleidingsmogelijkheden veel beter zijn: je hebt muziekscholen en een dirigent heeft een speciale opleiding gehad.

 

Huisvestingsperikelen

Op de plek waar nu de Hubo is, stond vroeger een lagere school. Die lokalen stonden ’s avonds leeg en daar kon de Harmonie oefenen. Maar toen de school afgebroken werd, moesten ze ergens anders een plek zien te vinden. Dat is niet altijd gemakkelijk geweest. Het huidige Muziekhuis bij Boerderij Denissen is het resultaat van veel zoeken en het nemen van moeilijke beslissingen.

 

Muziek maken

Concordia was niet de enige plek waar Leo muziek maakte. Toen hij in Maastricht en in Oirschot in dienst was, zocht hij in de kazerne Brabantse jongens op, die thuis ook in een harmonie speelden. Hij richtte daar een eigen muziekgroepje op.

 

Huldiging

Op het zomerconcert van afgelopen zaterdag op het grasveld bij ‘t Muziekhuis is hij gehuldigd voor alles wat hij voor Muziekvereniging Concordia heeft gedaan. Dat is zeer verdiend.

 

Tekst en foto: Jan van der Straaten

 

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op