Geen energybars, maar energiecakejes heb ik gemaakt voor de rubriek van Berkelse Bodem. Ik denk dat we na de carnaval allemaal wel wat energie kunnen gebruiken, in de vorm van een gezond tussendoortje. Je bent misschien mentaal wel weer opgeladen,…
Geen energybars, maar energiecakejes heb ik gemaakt voor de rubriek van Berkelse Bodem. Ik denk dat we na de carnaval allemaal wel wat energie kunnen gebruiken, in de vorm van een gezond tussendoortje. Je bent misschien mentaal wel weer opgeladen, doordat je heerlijk hebt gefeest en de boel de boel hebt gelaten, maar het lijf wil ook wat. Dus hup naar de keuken, zet je oven aan. Wellicht eerst even naar de supermarkt als je de ingrediënten niet in huis hebt. Maar dan kan ik zeggen, heb ik altijd al willen doen. ‘Berkelse bakkers klaar, bakken maar!’ Laat me weten of het gelukt is of als je ideeën hebt voor leuke baksels, ik ben er altijd voor in.
Ingrediënten voor 12 kleine energiecakejes:
- 35 gr gedroogde abrikozen + 35 gr dadels in kleine stukjes snijden
- 25 gr zonnebloemzaden
- 30 gr noten in kleine stukjes, ik had geen noot dus ik heb kleine stukjes pinda gebruikt
- 0,5 tl gemberpoeder
- 1 tl speculaas koekkruiden
- 85 gr fijne havermout
- 1 ei
- 1,5 el vloeibare honing
- 1 tl vanille extract
- 1 el zonnebloemolie
- Snufje zeezout
- 30 gram stukjes fruit vers of vriezer, ik heb kleine stukje rabarber uit eigen tuin gebruikt
Verwarm de oven voor op 175C (hetelucht)
Doe de abrikozen, dadels, noten, zonnebloemzaden, gemberpoeder, speculaaskruiden en havermout in een kom. Meng goed. Zorg dat het fruit goed verspreid is.
Klop het ei met de honing, vanille-extract, zout en zonnebloemolie door elkaar. Meng goed door de havermout. Snijd het fruit is kleine stukjes en spatel erdoor.
Ik heb siliconen cupcakevormpjes, anders je vormpjes invetten of met bakpapier bekleden. Als je geen cakejes wil bakken, pak dan een kleine bakvorm met bakpapier. Stort het mengsel in de vorm(pjes) en druk heel goed aan.
Bak 20/22 minuten op 175C. Haal de cakejes zodra ze gebakken zijn gelijk uit de vorm en laat afkoelen op een rooster. Heb je een cakeblik gebruikt, haal de grote reep eruit en pas snijden na afkoelen anders valt de reep makkelijker uit elkaar.
Je kan deze energiecakejes bewaren tot 5 dagen in de koelkast, dat is hier niet gelukt.
Tekst en foto: Ellen de Visser
Agenda
27-3-2025 | Schrijfatelier 1&2 |
27-3-2025 | Natuurwandeling senioren BE |
28-3-2025 | LetterLoll 2-4 jaar |
29-3-2025 | Rondleiding in het Trappistinnenklooster |
30-3-2025 | Garagesale |
30-3-2025 | Finale Horsefood Dressuur Talent |
30-3-2025 | Concert KlarinetNsemble, Stg, Expo |
Iets gevonden of verloren?
Wij maken de match