De Schakel
Emma’s riktik

‘Al mijn kleinkinderen kunnen rikken,’ vertelt Emma Geerts (80) trots. ‘Ja, heb ik ze geleerd en dat wilden ze ook hè.’ Emma’s lip krult omhoog. ‘Ik ben geen tv-mens, ik heb een riktik.’ De passie ontstond in haar ouderlijke huis…

‘Al mijn kleinkinderen kunnen rikken,’ vertelt Emma Geerts (80) trots. ‘Ja, heb ik ze geleerd en dat wilden ze ook hè.’ Emma’s lip krult omhoog. ‘Ik ben geen tv-mens, ik heb een riktik.’ De passie ontstond in haar ouderlijke huis in België door haar rikkende moeder, ooms en tantes.

Emma kwam 45 jaar geleden met haar man Louis in Berkel-Enschot wonen. Op een donderdagochtend stelde ze een aantal dames voor een potje te gaan rikken en zo geschiedde… De kinderen kwamen terug van de basisschool en er hing een hele walm rook in de keuken; rokend rikken was toen nog heel gewoon. Jaren had Emma twee rikportemonnees. Eén voor de franken en één voor de guldens. Het rikken met haar moeder, ooms en tantes in België hield nog jaren stand.

Rikken, rikken en nog eens…
Emma’s leven staat nog steeds in het teken van rikken. Ze speelt elke maandag, dinsdag en woensdagavond en nog steeds op donderdagochtend. Op de vrijdagavond is het onlangs opgehouden. Eens per maand rikt ze ook op donderdagmiddag en elke donderdagavond bridget Emma. ‘Drie keer op een dag,’ fluistert ze. Ik vraag haar of ze het vervelend vindt als ze een keer niet kan. ‘Tuurlijk vind ik dat erg’, zegt ze hard, ‘ik ben verslaafd hè!’ Lachend vervolgt ze: ‘We hebben ook een vaste reserve en gaan zomer en winter door!’  

Sociaal gebeuren
Rikken is echt een sociaal gebeuren. Ze spelen iedere keer met vier anderen. ‘De anderen zijn voorzichtig hoor,’ zegt Emma. ‘Ik durf al met 6 uit. Ik vertrouw op mijn maatje en onthoud de kaarten ook heel goed.’ Emma geeft toe dat ze in het begin wel veel fanatieker waren. ‘Nu we wat ouder worden, worden we wat milder.’ Met een kopje koffie erbij buurten ze wat over wat er in het dorp is gebeurd, waarbij ook de verdrietige en blije dingen worden gedeeld.

Biertje
Emma doet graag mee aan een rikconcours en behoudt contacten met oude kaartmaatjes. ‘Hoe meer je doet, hoe meer je kunt,’ aldus Emma. Zo bezoekt ze ook regelmatig een alleenstaande dame. Emma grinnikt: ‘Dan weet ze dat ik kom en heeft ze het biertje al klaar staan!’ Naast het kaarten kookt ze ook wekelijks voor haar kinderen en kleinkinderen. ‘Het leven is zo leuk,’ eindigt Emma ‘maar je moet het wel zelf invullen!’

Tekst: Maartje van Beurden
Foto: Peter Timmermans

Op de foto: Marie Hamers, Annie Oosterwijk, Ria Hendriksen, Emma Geerts

Tag

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op