De Schakel
Nieuws
EHBO Berkel-Enschot bestaat negentig jaar

Berkel-Enschot heeft een rijk verenigingsleven. Er wordt van alles georganiseerd en veel inwoners zijn actief om dat in goede banen te leiden. Als een vereniging een evenement organiseert waarvoor een vergunning nodig is, stelt de gemeente vaak als voorwaarde dat…

Berkel-Enschot heeft een rijk verenigingsleven. Er wordt van alles georganiseerd en veel inwoners zijn actief om dat in goede banen te leiden. Als een vereniging een evenement organiseert waarvoor een vergunning nodig is, stelt de gemeente vaak als voorwaarde dat er enkele EHBO-ers aanwezig moeten zijn. Men komt dan al gauw bij de EHBO terecht met het verzoek om daarvoor te zorgen.

 

Een oude vereniging

Inmiddels bestaat EHBO Berkel-Enschot negentig jaar. In het begin was het niet moeilijk om vrijwilligers te vinden. Er was niet veel te doen in het dorp, dus helpen bij de EHBO was niet zo’n punt. Voorzitter Sep Raben vertelt “dat veel bedrijven belang bij de EHBO hadden . Als er op werkvloer een paar EHBO-ers rondliepen, konden die goed bijspringen als dat nodig was. Bedrijven stimuleerden hun personeel om een EHBO-cursus te volgen.”

 

EHBO-vrijwilligers zijn een noodzaak in het dorp

 

Tijden veranderen

Maar de tijden zijn veranderd. Veel inwoners van Berkel-Enschot werken buiten het dorp en de toestroom van EHBO-ers vanuit bedrijven naar de EHBO in het dorp is opgedroogd. Vrijwilligers die enkele tientallen jaren geleden zijn begonnen, worden ouder en dan houdt het een keer op. Daarnaast is het moeilijk om jongere mensen zover te krijgen dat ze als vrijwilliger gaan meewerken. Dat is niet alleen bij de EHBO het geval; veel verenigingen hebben er moeite mee om mensen voor een langere tijd en op afgesproken tijden aan zich te binden. Het gevolg is volgens Sep Raben , “dat EHBO Berkel-Enschot te weinig vrijwilligers heeft. Totaal kunnen er ongeveer dertig vrijwilligers worden ingezet en dat is te weinig om aan de grote vraag in het dorp te kunnen voldoen.”

 

Iets voor jou?

Het hebben van weinig vrijwilligers heeft ook invloed op het bemensen van het bestuur. Binnenkort komen verschillende bestuursfuncties vrij, maar deze hebben we nog niet kunnen invullen met onze leden. Het is een mooi om dit als vrijwilligerswerk te doen vanwege het belang van EHBO en voor de evenementen in het dorp. Dus mocht jij interesse hebben hierin iets te betekenen, neem contact op via https://www.ehbo-be.nl/contact en vul het contactformulier in.

 

Tekst: Jan van der Straaten

fotobijschrift:
Van links naar rechts: Mark van Son, Chantal Koster, Helmut ter Beek, Sep Raben (boven), Tom Nijkamp (onder), Tijmen de Baar, Vanessa Timmer.

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op