De Schakel
Uitgelicht
Eerste Communie: een grote stap

Elk jaar doen kinderen uit groep 4 hun Eerste Heilige Communie in de Caeciliakerk in Enschot of de Willibrorduskerk in Berkel. Maar waar was dat feestje dit jaar?   Op zondagmorgen verzamelden de communicanten van de hele parochie Johannes XXIII…

Elk jaar doen kinderen uit groep 4 hun Eerste Heilige Communie in de Caeciliakerk in Enschot of de Willibrorduskerk in Berkel. Maar waar was dat feestje dit jaar?

 

Op zondagmorgen verzamelden de communicanten van de hele parochie Johannes XXIII zich in Udenhout. Daar was de Lambertuskerk feestelijk versierd. In twee vieringen ontvingen in totaal 25 kinderen hun Eerste Communie. Een kort vraaggesprek met pastoor Marcel Dorssers.

 

In Udenhout? “Ja, we hebben de voorbereiding dit jaar voor het eerst met alle communicanten samen gedaan. Dat kan omdat de aantallen afnemen, maar het is vooral omdat we nu eenmaal één parochie zijn, één gemeenschap. Dan is het logisch om met z’n allen samen op weg te gaan. En Udenhout heeft een grote kerk; dat is handig voor de anderhalve meter.”

Minder kinderen, maar wel een groot feest? “Zeker. Elk kind zet toch een stap in de eigen ontwikkeling, als mens en als katholiek. Uiteraard is het feest dit jaar wat kleiner door corona en de voorbereidingen waren soms digitaal, soms uitgesteld. De werkgroep en de ouders hebben heel flexibel moeten zijn. Maar het is uiteindelijk -God zij dank- allemaal gelukt.

 

 Het houdt niet op na vandaag.

Wat betekent ‘communie’ eigenlijk? “Communio is Latijn voor gemeenschap. Voor de eerste keer doen deze kinderen volledig mee met de parochiegemeenschap in de eucharistieviering. En daarin bidden ze en ze ontvangen de hostie, het Lichaam van Christus, waardoor ze een band opbouwen met God. En het mooie is: na de eerste kan er een tweede en een derde en een vierde communie volgen. Het houdt niet op na vandaag. Iedereen mag stappen blijven zetten op de weg van Jezus.

 

Wordt dat ook ondersteund door de parochie? “Dat gaan we weer meer proberen. We willen ons familiepastoraat vernieuwen en verschuiven naar de zondag, zodat we eerst met de hele parochie samen eucharistie kunnen vieren en daarna in verschillende leeftijdsgroepen catechese kunnen geven. Dat zijn dan de communicanten en de vormelingen, maar ook kleuters, middengroepen, tieners, én alle ouders. Ook komen er een boekenclub en lezingen voor volwassenen. En natuurlijk zijn er onze vele vieringen om je te inspireren. Welkom!”

tekst: Frits Hendriks

foto: Bas Haans

 

 

 

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op