De Schakel
Een echte kloostertuin in ‘Ons Koningsoord’?

De firma Roozen van Hoppe is druk bezig met de herontwikkeling van de voormalige abdij ‘Onze Lieve Vrouwe van Koningsoord’ van de zusters Trappistinnen. Ook de tuinen om het klooster worden door deze ondernemer aangelegd en zijn daarna vrij toegankelijk…

De firma Roozen van Hoppe is druk bezig met de herontwikkeling van de voormalige abdij ‘Onze Lieve Vrouwe van Koningsoord’ van de zusters Trappistinnen. Ook de tuinen om het klooster worden door deze ondernemer aangelegd en zijn daarna vrij toegankelijk voor alle bewoners van Berkel-Enschot. Ze dragen bij aan de beleving van het nieuwe bruisend hart van ons dorp en hebben een recreatieve functie.

De Initiatiefgroep Kloostertuin Koningsoord wil in samenwerking met Roozen van Hoppe en de tuinarchitect de mogelijkheden onderzoeken tot het inrichten van een sfeervolle ‘oude’ kloostertuin in dit gebied. Kloostertuinen hebben eeuwenlang voorzien in het levensonderhoud van de kloosterlingen en hun gasten. Gedacht wordt aan het tuingedeelte vóór het Rectoraatsgebouw aan de Raadhuisstraat. Deze rectoraatstuin of broederstuin werd vroeger ook als kloostertuin gebruikt. Aan de rand van deze tuin aan de Pandgang staan vier monumentale rode beuken en op het midden van het terrein een rode esdoorn. Initiatiefnemer: Jack van der Sanden: ‘Ons ontwerp is opgebouwd uit een klassieke vakindeling (broderie-perken) voor kruiden, bloemen, oude groente- en fruitrassen en ruimte voor een imker. Over opzet en inrichting wordt nog verder gedacht.’

Vrijwilligers

‘Voor de inrichting en het onderhoud van deze tuin, zijn we op zoek naar een aantal enthousiaste vrijwilligers, die individueel en/of in groepsverband tuinwerkzaamheden willen verrichten. Een kerngroep geeft sturing en verdeelt de taken volgens rooster’, legt Henk Hoppenbrouwers uit. Goede onderhoudsafspraken en een vaste blijvende groep van vrijwilligers zijn voorwaarde voor een goed functionerende kloostertuin.

‘Naast een mooie vrijetijdsbesteding en leuke onderlinge contacten kan er ook geoogst worden door de vrijwilligers. Kinderen van de basisscholen en de kinderdagverblijven zijn er welkom voor educatie en instructie. Op verzoek kunnen er rondleidingen worden georganiseerd’, aldus Jack.

De kloostertuin wordt opengesteld voor alle bewoners van Berkel-Enschot, bezoekers van het winkelcentrum, bewoners van het oude klooster, nieuwbouwappartementen en patiowoningen en bezoekers van de bibliotheek en het cultureel centrum.

Oproep
Welke geïnteresseerde inwoners willen meewerken aan de realisatie van een echte kloostertuin in ons dorp? ‘Wij denken aan mensen die kennis hebben van de materie, maar ook echte liefhebbers zijn welkom. Verder moeten belangstellenden een aantal uren per week beschikbaar zijn. Voor verdere informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met onderstaande personen. Graag reageren vóór 1 maart. Iedereen is van harte welkom!

Na de inventarisatie van de belangstelling beleggen wij een voorlichtingsavond in de maand maart. Allen die gereageerd hebben krijgen daar een uitnodiging voor’, besluit Henk.

Initiatiefnemers Kloostertuin Koningsoord:

Henk Hoppenbrouwers: tel. 06-36568563 of email: henk@outlook.com
Jack van der Sanden: tel. 013-5332892 of email: jackvandersanden@kpnmail.nl

Tekst: Redactie DNS (bron: Jack van der Sanden)
Fotografie: Peter Timmermans

About the author

Related Posts