De Schakel
Echowonder start als AAA quikscan centrum 

Allison Happel van Echowonder Berkel – Enschot screent sinds kort senioren in gezondheidscentrum Koningsoord preventief op Aneurysma Aorta Abdominalis (AAA). Dit is een levensbedreigende verwijding van de buikslagader en is als het ware een tikkende tijdbom in de buik. In Nederland lopen ruim 50.000 senioren rond met zo’n…

Allison Happel van Echowonder Berkel – Enschot screent sinds kort senioren in gezondheidscentrum Koningsoord preventief op Aneurysma Aorta Abdominalis (AAA). Dit is een levensbedreigende verwijding van de buikslagader en is als het ware een tikkende tijdbom in de buik. In Nederland lopen ruim 50.000 senioren rond met zo’n ‘tijdbom’. Jaarlijks sterven minstens duizend mensen aan de gevolgen van dezeaandoening. Door senioren preventief te screenen wil Allison Happel dit aantal samen met de aortastichting laten dalen.

Dit jaar is Echowonder door de aortastichting benaderd. ‘In september zijn we begonnen als quickscan centrum. Ik vind het belangrijk om hieraan mee te werken. Door preventief onderzoek kan ik vroegtijdig een AAA opsporen en soms zelfs levens redden’, zegt Allison. Bij een vroegtijdige diagnose is de aandoening makkelijker te behandelen. ‘Er heerst veel onwetendheid over AAA. Je merkt er niets van, maar als de aorta eenmaal scheurt, is het dodelijk.’

De quickscan is een laagdrempelig onderzoek. ‘Het is een snelle en goedkope manier om problemen vast te stellen.’ Voor 40 euro kunnen senioren de scan laten verrichten in het gezondheidscentrum. Het risico op AAA is het grootst bij senioren vanaf 55 jaar. Wanneer de aandoening in de familie voorkomt, stijgt het risico zelfs met 25%. Wie een quickscan wil laten uitvoeren, heeft hier geen doorverwijzing voor nodig. Op dit moment wordt de scan nog niet door de zorgverzekeraar vergoed. 

Allison is een gediplomeerd echografiste en begon meer dan vijftien jaar geleden als zelfstandige onder de naam Echowonder. Zij heeft gewerkt als echografiste in het Elisabeth en het Tweesteden ziekenhuis in Tilburg. Inmiddels heeft zij meer dan 20 jaar medische ervaring waarvan 12 jaar ervaring met echocardiografie (hartecho’s). De laatste 15 jaar heeft zij zich gespecialiseerd in zwangerschapsecho’s. Voor de AAA screening heeft ze trainingen gehad in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ).

Gewoonlijk komen mensen bij Echowonder voor een vroege zwangerschapsecho vanaf 10 weken, een geslachtsbepalende echo of een 3D echo. Echowonder verricht deze echo´s al jaren in Berkel-Enschot. Sinds september dit jaar kan men dus hier ook terecht voor de AAA- screening.

Tekst: Annebelle Nooteboom
Fotograaf: Bas Haans

Bedrijfsgegevens 
Echowonder
Gezondheidscentrum Koningsoord
Pandgang 2 
5057 EA Berkel-Enschot 
(013) 544 22 17
berkelenschot@echowonder.nl
www.echowonder.nl


About the author

Related Posts