De Schakel
Ondernemend
Duurzaam koken: 5 tips

Wil je weten hoe je energie kunt besparen tijdens het koken? Koken op een inductiefornuis is al een goed begin. Dit is tegenwoordig namelijk het meest energiezuinige en duurzame type fornuis op de markt. In combinatie met een inductie kookplaat…

Wil je weten hoe je energie kunt besparen tijdens het koken? Koken op een inductiefornuis is al een goed begin. Dit is tegenwoordig namelijk het meest energiezuinige en duurzame type fornuis op de markt. In combinatie met een inductie kookplaat beschermer krijg je een geheel nieuwe kookervaring. Toch zijn er nog meer manieren om duurzamer te koken en om energie te besparen tijdens het koken.  Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees verder voor 5 tips!

Materiaal van de pan

Ten eerste kun je eens kijken naar het materiaal van de pan. Je hebt bijvoorbeeld staal en gietijzer. Bij inductiekookplaten moet je zoeken naar geschikt materiaal. Je mag namelijk geen aluminium, koper en RVS gebruiken. Die werken namelijk niet goed op inductie. Weet ook dat sommige materialen de warmte langer vasthouden. Andere materialen warmen weer sneller op. Zo kun je stalen pannen gebruiken voor dagelijks gebruik omdat ze de warmte snel geleiden. Pannen van aardewerk zijn weer goed voor sudderen, omdat ze de warmte langer vasthouden. Dan heb je gietijzeren pannen die weer goed zijn voor bakken en frituren. Deze vervormen namelijk niet en kunnen hoge temperatuur aan. Gebruik wel een spatscherm keuken om nare vlekken te voorkomen. Let ook op dat je bij inductie pannen nodig hebt met een platte, dikke metalen bodem. Deze moet gemaakt zijn van ferromagnetisch materiaal.  Alleen zo kan de pan warmte genereren met inductie. Heb je die combinatie niet? Dan blijft de pan koud!

Gebruik deksels

Misschien wel de makkelijkste manier om energie (en water) te besparen tijdens het koken: gebruik deksel op de pannen! Met een deksel op je pan kun je de kooktijd verkorten, omdat het de warmte beter vasthoudt. Ideaal dus als je water aan het koken bent voor pasta of bijvoorbeeld aardappels gaat koken. Je verbruikt zo een stuk minder energie en bespaart dus geld op je energierekening.

Ontdooien zonder magnetron

De meeste van ons denken meteen aan de magnetron wanneer we voedsel moeten ontdooien. Toch zijn er een aantal duurzamere manieren waarop je je voedsel kunt ontdooien. Wil je bijvoorbeeld een biefstuk ontdooien voor de volgende dag? Leg deze de avond van tevoren dan gewoon in de koelkast. Op die manier zal het langzaam ontdooien zonder dat je extra energie verbruikt met de magnetron. Groente hoef je trouwens meestal niet eens helemaal te ontdooien. Je kunt ze gewoon direct gebruiken in de pan.

Stomen of minder water gebruiken

Daarnaast kun je groenten stomen. Dit is super efficiënt en zo behoud je tevens veel meer van de voedingswaarde in vergelijking met koken. Wist je dat? Bij stomen heb je ook veel minder water nodig dan wanneer je ze normaal kookt. Dit is weer goed voor het milieu en de energierekening. Feit: je hoeft aardappels en groenten ook niet helemaal onder water te zetten als je dan toch in de pan kookt. Je kunt minder water gebruiken. Met minder water kookt alles ook sneller.

Koken met restjes

Tot slot houden we allemaal wel eens restjes over. Gooi die niet weg! Dit is namelijk verspilling van eten en dus ook van de energie die we daarvoor hebben gebruikt tijdens het koken. Blijf daarom goed op de hoogte van wat je nog in de koelkast hebt liggen en gebruik het overgebleven voedsel in nieuwe gerechten. Je kunt het vaak makkelijk verwerken in een soep of in gehaktballetjes. Wil jij ook duurzamer koken? Volg dan deze 5 tips!

 

#24webvertising #ondernemend

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op