De Schakel
Nieuws
Dr. Pieter van Stempvoort neemt afscheid

Na 35 jaar als huisarts, waarvan zo’n 25 jaar in Berkel-Enschot, neemt dr. Pieter van Stempvoort afscheid van zijn patiënten en medewerkers. Met liefde denkt hij terug aan het uitoefenen van het vak en het waardevolle contact met de mensen.…

Na 35 jaar als huisarts, waarvan zo’n 25 jaar in Berkel-Enschot, neemt dr. Pieter van Stempvoort afscheid van zijn patiënten en medewerkers. Met liefde denkt hij terug aan het uitoefenen van het vak en het waardevolle contact met de mensen.

Roeping
Bij de vraag hoe hij in het vak terecht is gekomen, komt er een glimlach op Pieters gezicht en zegt hij gekscherend, ‘dat is een roeping he’. Aangezien zijn vader vond dat hij dokter moest worden, besloot hij juist om technische natuurkunde in Twente te studeren. Toen zijn beste vriend geneeskunde ging studeren in Amsterdam, volgde Pieter snel. Na 8 jaar wachttijden, co-schappen en ‘ook leuke dingen’, werd hij in 1985 huisarts.  

Praktijk van Stempvoort
Een periode van werken bij de luchtmacht in Duitsland volgde en op de dag dat de Berlijnse muur viel, verhuisde Pieter naar Berkel-Enschot. Dat heeft hij heel bewust beleefd. Na een poosje op vliegbasis Gilze te werken, is hij in 1994 met ‘nul patiënten’ en zijn vrouw Grietje als assistente begonnen in de Kamperfoelielaan. Langzaam maar gestaag groeide het patiëntenaantal en bouwde hij in 1998een nieuwe praktijk naar de moderne inzichten van destijds.

Persoonlijk
Pieter heeft op privé vlak veel meegemaakt. Hij verloor één van zijn drie kinderen, de middelste kreeg een heftig ongeluk en de ander werd ziek. Alsof dat niet genoeg was kreeg hij zelf in 2016 een CVA/ beroerte. Samen met een coach werd hij sterker, maar problemen met spraak en uithoudingsvermogen blijven. Het in balans blijven is van belang. Langzaam nam hij meer afscheid van het werk als huisarts. Gezondheid is Pieter nóg meer gaan waarderen en leeft zich goed in zijn patiënten in. Deze geven als feedback dat hij echt luistert en zij hun verhaal goed bij hem kwijt kunnen. Goed doorvragen en die “persoonlijke touch” is wat hem een fijne huisarts maakte. Zelf vond hij het mooiste ‘dat als het er echt op aan komt je heel dicht bij de mensen staat en je écht het verschil kan maken’. Maar nu is er tijd voor leuke dingen zoals een cursus kunstgeschiedenis en oppassen op de kleinkinderen. Pieter wil naast een brief naar oud-patiënten die nog volgt, op deze manier iedereen heel hartelijk bedanken voor het vertrouwen al die jaren.  

Tekst: Kelly Heijzelaar
Foto: Pieter van Stempvoort

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op