De Schakel
Bedrijf in beeld
Dierencrematorium Memoria Tilburg

Toen de hond van de eigenaar in 1999 overleed, wilde hij graag een waardig afscheid en crematie van zijn huisdier. Hij moest daarvoor helemaal naar Delft rijden. Met de gedachte dat er geen dierencrematorium in de omgeving was, is het…

Toen de hond van de eigenaar in 1999 overleed, wilde hij graag een waardig afscheid en crematie van zijn huisdier. Hij moest daarvoor helemaal naar Delft rijden. Met de gedachte dat er geen dierencrematorium in de omgeving was, is het plan ongeveer 14 jaar geleden ontstaan om een dierencrematorium in Tilburg op te richten.

Het traject voor de vergunning heeft ongeveer 9 jaar geduurd.

Vanaf 2018 is Dierencrematorium Memoria te vinden aan de Wielevenweg 22 in Tilburg. Een mooi modern nieuw gebouw, smaakvol ingericht. Een algemene ruimte en twee aparte ruimtes waar mensen in privacy afscheid kunnen nemen van hun geliefde huisdier. Hier kan men in rust afscheid nemen en als men wil kan men zelf het dier ook begeleiden naar de oven. Inmiddels worden er 100-150 dieren per maand gecremeerd. Het merendeel zijn honden en katten, konijnen, cavia’s, maar soms ook heel bijzondere dieren zoals een chinchilla en baardagame. Er mogen alleen huisdieren gecremeerd worden, dus geen dieren die daar niet onder vallen zoals geitjes en bokjes. Bijzonder is dat paarden wel onder huisdieren vallen, maar die zijn te groot, tenzij het een minipaardje betreft.

Mensen zijn vaak erg gehecht aan hun huisdier en willen daar op een waardige en mooie manier afscheid van nemen. Het dierencrematorium probeert hen daar zo goed mogelijk bij te begeleiden. Hun dienstverlening is erop gericht om aan te sluiten bij wat mensen graag willen en daarom is er heel veel mogelijk.
Soms weten mensen al dat hun dier gaat overlijden, omdat ze het moeten laten inslapen, en regelen ze vooraf de crematie. Mensen kunnen hun huisdier zelf brengen, maar ook op laten halen bij hen thuis of bij de dierenarts.

Het crematorium staat 7 dagen in de week overdag en ’s-Avonds voor u klaar. Men kan kiezen voor een individuele crematie, waarbij alléén hun huisdier wordt gecremeerd. In dat geval kunnen zij ook de as na afloop terugkrijgen. Het alternatief is dat hun huisdier samen met andere dieren wordt gecremeerd. In dat geval wordt de as verzameld en door het crematorium over zee uitgestrooid. De kosten hangen af van de keuze die iemand maakt. Bijvoorbeeld: de crematie van een poes samen met andere dieren kost € 65,00. Een individuele crematie met begeleiding tot de oven en de nodige extra’s kost € 250,00 – € 300,00. Om een blijvend gedenkteken te hebben heeft het crematorium veel urnen in de vormen van vazen en dieren om de as in te bewaren, maar ook mooie sieraden. Tevens zijn pootafdrukken in klei of plukjes haar mogelijk.

Voor meer informatie: www.dierencrematorium-memoria.nl

Tekst: Wilma de Jong, De Wegwijzer.

 

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op