De Schakel
Uitgelicht
Diamanten echtpaar Elly en Jan Bakermans

In  februari 1958 trouwden ze en dat is nu zestig jaar geleden. Behalve de liefde voor elkaar is er de liefde voor een gedeelde hobby: kunst maken. Dat is ook hoe ze bekend staan in het dorp: de beeldentuin aan…

In  februari 1958 trouwden ze en dat is nu zestig jaar geleden. Behalve de liefde voor elkaar is er de liefde voor een gedeelde hobby: kunst maken. Dat is ook hoe ze bekend staan in het dorp: de beeldentuin aan de Heiakkerstraat waar de Kersttocht langs komt. Het geheim voor een langdurige relatie is volgens de twee: “ieder z’n eigen gang laten gaan en niet op elkaars lip zitten”.

De Harley Davidson is een leidraad in hun leven. De motor en de dansprestaties van Jan, maakten dat Elly hem in het vizier kreeg in de danstent op de Hapertse kermis. De eerste motorvakantie en een jaar later de treinreis naar Oostenrijk was ongebruikelijk voor een ongehuwd stel, maar na wat uitleg en de garantie dat er twee aparte kamers geboekt waren, was het proefdraaien voor vele vakanties die ze als echtpaar zouden maken: 25 jaar met de tent en 40 jaar met de caravan door heel Europa. Elly legt uit dat het helemaal niet vanzelfsprekend was in die tijd om zoveel te reizen. ”Een boerenvrouw vroeg wat me bezielde om zo vaak van huis weg te gaan. Voor mij was het echter klip en klaar, want alles waar ik van hield, had ik immers bij me. Mijn man en mijn kinderen. Dus laat het huis maar afbranden, dan zitten we er tenminste niet in”.

Elly de Leest is geboren in Bladel. Jan is van hetzelfde geboortejaar 1931 en komt oorspronkelijk uit Eindhoven. Na even bij Jan thuis gewoond te hebben, viel hun oog op een vrijstaande woning in Berkel-Enschot. Dat ging niet zomaar. Eerst moest de gemeente Tilburg, waar ze allebei werkten, een ontheffing verlenen om een huis te kopen buiten de stad. In 1962 werd de nieuwbouw opgeleverd en hier wonen ze nu nog. Ook hebben ze 32 jaar lang een tweede woning in de Franse Ardennen gehad. Bij de markante Vlaamse schuur aan de Enschotsebaan is hun moes- en bloementuin. De kippen zorgen voor een dagelijks vers eitje.

Jan vertelt vol trots dat hij een antieke auto had gekocht in Frankrijk. “Behalve de auto kregen we nog tal van onderdelen en een carrosserie erbij. Op de terugweg naar Nederland hadden we een klapband. Mensen kwamen naar buiten om te zien waar die harde knal vandaan kwam. Van de pastoor mochten we onze tent opzetten in de pastorietuin en begonnen we de auto uit te laden om de band te kunnen verwisselen. De auto was natuurlijk veel te zwaar beladen en we mochten de onderdelen later ophalen. Op de terugweg reden we door Bouvellemont en kwamen daar een droomhuis tegen”. “Ik was meteen verliefd op het huis”, vertelt Elly enthousiast. Er was een waterput en elektriciteit en een bedstee!”.

Het echtpaar heeft twee kinderen, Michel en Gerard, en 3 kleinkinderen. Eigenlijk hebben ze veel meer kinderen onder hun hoede genomen. Elly als basisschooljuf in Hapert, Son en op de M.U.L.O. in Tilburg en als invallerares op de 3 basisscholen in ons dorp en Jan als praktijkleraar op de L.T.S. in Tilburg. Naast schilderen, piano spelen, boetseren en lezen is dansen nog steeds een grote hobby van Elly. Behalve het dansen heeft Jan oog voor techniek en zijn passie ligt in het onderhouden van oldtimers en klokken. Zijn beelden maakt hij uit steen, hout en koper. Jan heeft ook z’n dartclub. Wekelijks kruipen ze samen in de sauna en gaan ze naar de yoga. Beiden zitten ook bij de Kunstkring Tilburg, de KBO en de oldtimerclubs VMC, OMC en autoclub Retro Drivers.

Tekst: Ellen van Slooten
Foto: Peter Timmermans

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op