De Schakel
Nieuws
De Zonnebloem in Berkel-Enschot bestaat veertig jaar

Het beginEigenlijk klopt dit niet, want de Zonnebloem in Berkel-Enschot is in 1979 door De Berkelsepastoor De Vries opgericht. Dat was in een tijd, dat Berkel en Enschot toch wat meer een aparte gemeenschap vormden dan tegenwoordig. De landelijke organisatie werd…

Het begin
Eigenlijk klopt dit niet, want de Zonnebloem in Berkel-Enschot is in 1979 door De Berkelsepastoor De Vries opgericht. Dat was in een tijd, dat Berkel en Enschot toch wat meer een aparte gemeenschap vormden dan tegenwoordig. De landelijke organisatie werd al in 1949 opgericht. Het doel van de Zonnebloem is om een positieve bijdrage te leveren aan het leven van mensen die door een handicap, een ziekte of wat voor beperking dan ook niet meer kunnen wat gezonde mensen wel kunnen. Oudere mensen hebben nogal eens met zulke beperkingen te maken.

Ruud Brugmans kwam in 1982 in Berkel-Enschot wonen. Hij was werkzaam in de verkoop bij L’Oreal, een Franse fabrikant van producten op het gebied van cosmetica en schoonheidsproducten. Hij werd  in 2014 voorzitter van de Zonnebloem en is dat nog steeds. Hij is inmiddels gepensioneerd en besteedt heel wat uurtjes aan vrijwilligerswerk.

Het werk van vrijwilligers
De Zonnebloem is misschien wel het meest bekend door het riviercruiseschip waarmee mensen met een beperking een vaarvakantie kunnen krijgen door Nederland, Duitsland en België. Dat kan om een gewone rondreis gaan, maar er worden ook themareizen gehouden zoals bijvoorbeeld wijn, klassieke muziek of Kerst. Het schip is speciaal ingericht voor het vervoer en verblijf van mensen met een handicap. Zoiets is alleen maar mogelijk door de inzet van een groot aantal vrijwilligers, die voor hulp en begeleiding zorgen. De Zonnebloem behoort dan ook tot de vele Nederlandse organisaties die zonder vrijwilligers gewoon niet kunnen bestaan. Voor veel mensen heeft het leven meer kleur gekregen door de inzet van vrijwilligers. 

De Zonnebloem gaat met zijn tijd mee: er is tegenwoordig ook een Zonnebloemauto. Die is speciaal ingericht voor mensen met een rolstoel of een scootmobiel. Je kunt zo’n auto voor een dag huren voor € 40. Dan is de eerste honderd kilometer vrij. In de auto is plaats voor 3 à 4 mensen. Als je voor een chauffeur kunt zorgen, kun je mooi een dag op stap gaan. In verschillende plaatsen in Nederland hebben ze zo’n Zonnebloemauto en dat geldt ook voor Tilburg. Kijk maar eens op https://www.zonnebloem.nl/zonnebloemauto voor de mogelijkheden.

Activiteiten in Berkel-Enschot
Het vrijwilligerswerk heeft twee invalshoeken. Om te beginnen worden vrijwilligers gekoppeld aan mensen, die een fysieke beperking hebben. Dat kan tot allerlei activiteiten leiden. Ze kunnen samen gaan eten, gaan winkelen, een eindje wandelen of wat ook maar naar boven komt. Daarnaast zijn er allerlei activiteiten voor meerdere mensen zoals ontspanningsmiddagen, een kerstviering, een meiviering, een picknick en dagtochten. Ook bij die activiteiten zijn de vrijwilligers actief. Mensen die hulp nodig hebben betalen geen contributie. Het geld komt van donaties en een jaarlijkse verkoop van loten. Dit jaar gebeurt dat op 19 en 20 april  in en rondom het winkelcentrum Eikenbosch. Op 13 april zal het veertigjarig jubileum worden gevierd in het muziekhuis van muziekvereniging Concordia, naast Boerderij Denissen. Er is een cabaret en een muziekprogramma. Op 12 april is er een receptie voor oud-vrijwilligers en andere organisaties op sociaal gebied.

Vrijwilligers
Zonder vrijwilligers kan het werk van De Zonnebloem niet gebeuren. Op het ogenblik zijn er 21. Hun namen vind je op de website www.zonnebloem.nl/berkel-enschot. De Zonnebloem kan er nog veel meer gebruiken, want er zijn 122 mensen met een fysieke beperking die een beroep doen op het werk van De Zonnebloem. Er zullen zeker nog meer mensen in Berkel-Enschot zijn, die willen meehelpen. Vooral mannelijke vrijwilligers zijn zeer welkom. Een mailtje en het is geregeld.

Tekst: Jan van der Straaten
Foto: Peter Timmermans

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op