De Schakel
Nieuws
De Voedselbank en de Ruivenmavo

Vorig jaar december werd er op de Ruivenmavo een actie door de leerlingen georganiseerd ten behoeve van de Voedselbank. Voedsel werd door de leerlingen bij de inwoners van Berkel-Enschot opgehaald. Het werd een groot succes, hoewel het de hele dag…

Vorig jaar december werd er op de Ruivenmavo een actie door de leerlingen georganiseerd ten behoeve van de Voedselbank. Voedsel werd door de leerlingen bij de inwoners van Berkel-Enschot opgehaald. Het werd een groot succes, hoewel het de hele dag goot van de regen. Ook dit jaar gaan de leerlingen op vrijdag 20 december de huizen langs om het klaargezette voedsel tussen 9 en 12 uur op te halen.

In Nederland leven 600.000 mensen onder de armoedegrens

Gesprek over de Voedselbank
We zitten met zeven ambassadeurs van het project (dat zijn leerlingen die de kar van het project trekken), twee leerkrachten en twee mensen van de Voedselbank bij elkaar in het Ruiven en praten over het project. Voor de leerlingen is het vanuit de schoolbanken moeilijk voor te stellen wat het met je doet als je de hulp van de Voedselbank nodig zou hebben. Minder dan 20% van de mensen die voor hulp van de Voedselbank in aanmerking komt, klopt er daadwerkelijk aan. Dat schaamte daarbij een grote rol speelt, is voor de leerlingen duidelijk.

Ook komt de vraag aan de orde waarom je deze mensen zou moeten helpen. Voor de meeste leerlingen is duidelijk, dat dat gewoon moet gebeuren. Freya van Bladel weet het heel zeker: ‘Ik zou heel, heel dankbaar zijn, als ik niet zou kunnen rondkomen en ik toch geholpen zou worden’. 

Praktische zaken
Er moet nog van alles geregeld worden. Er moeten posters worden opgehangen. Waar zou dat kunnen? Een paar dagen voor het ophalen moeten er flyers door de brievenbussen geduwd worden. En hoe maak je een rooster om te ervoor te zorgen dat alle huizen op 20 december worden bezocht?

Vrijdag 20 december
De leerlingen vertrouwen erop, dat het weer een groot succes wordt. De inwoners van Berkel-Enschot kunnen dat waarmaken. Het voedsel wordt opgehaald, maar als je niet thuis bent, kun je het gewoon voor de deur zetten met de flyer van de Voedselbank erbij. Het gaat vooral om houdbare producten zoals groente- en vleesconserven, pasta, rijst en dergelijke. Als er op 20 december probleempjes zijn, kun je bellen met nummer 088 – 023 28 00, na 20 december kun je terecht bij de Voedselbank op nummer 013-4551000.

Tekst: Jan van der Straaten
Foto: Bas Haans

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op