De Schakel
Ondernemend
De toekomst is hier: nieuwe technieken als RFID tags zijn steeds meer ingeburgerd

De technologie staat niet stil. Er worden constant nieuwe technieken en producten ontwikkeld die ons leven makkelijker maken. Maar worden al deze technieken ook daadwerkelijk gebruikt? Waar sommige innovaties toch niet zo goed bij ons dagelijks leven lijken te passen,…

De technologie staat niet stil. Er worden constant nieuwe technieken en producten ontwikkeld die ons leven makkelijker maken. Maar worden al deze technieken ook daadwerkelijk gebruikt? Waar sommige innovaties toch niet zo goed bij ons dagelijks leven lijken te passen, worden andere technieken steeds meer omarmd. Zoals RFID tags. Deze techniek is overal in ons leven te vinden, op meer plekken dan je misschien denkt. Ontdek de unieke kracht en de mogelijkheden van RFID.

Wat is RFID?
RFID is een afkorting voor Radio Frequency IDentification. Dit is een slimme techniek die gebruikmaakt van radiogolven. Deze radiogolven kunnen informatie overbrengen. Door een kleine chip en antenne in een object te plaatsen, kan dit object later herkend en gelezen worden door een RFID-lezer. Deze lezer leest de radiogolven uit en herkent de unieke code in de chip. Vervolgens legt de lezer de gegevens op de chip naast de gegevens in de database. Aan de hand van de informatie in de database kan de lezer de juiste actie uitvoeren, zoals een poortje openen of een alarm af laten gaan.

RFID-chips kunnen radiogolven uitzenden op drie verschillende frequenties. Hierdoor is het mogelijk om ze zowel op korte als lange afstanden te gebruiken. Zo is het bij toegangspassen belangrijk dat deze alleen op een korte afstand werken, bijvoorbeeld op maximaal een paar centimeter afstand. Voor tickets geldt misschien weer een langere afstand en dus ook een andere frequentie. In sommige situaties is het belangrijk dat een chip op enkele meters afstand te lezen is, bijvoorbeeld in een parkeergarage. De frequentie is per situatie aan te passen, zodat de chips altijd optimaal werken.

Wat zijn de toepassingen?
Deze techniek is op allerlei manieren toe te passen, doordat de chip zo klein is. Denk aan toegangskaarten, maar ook aan betaalpassen en beveiligingssystemen. De techniek is te vinden in de welbekende ov-chipkaart en je komt de chips tegen in beveiligingsdruppels en etiketten in supermarkten. Zo is het mogelijk om af te rekenen, poortjes te openen of ergens in te checken. RFID-chips zijn in allerlei materialen te verwerken, van toegangspassen tot labels, houten pasjes en plastic armbandjes. Het is deze veelzijdigheid die ervoor gezorgd heeft dat RFID-chips niet meer uit onze maatschappij weg te denken zijn.

De voordelen van labels met RFID
Er zijn genoeg redenen waarom RFID tags op steeds meer plekken te ontdekken zijn. Deze techniek biedt namelijk een aantal bijzondere voordelen:

  • De technologie is betaalbaar
  • RFID-chips kunnen in talloze dragers geplaatst worden, van armbandjes tot passen
  • De informatie op de chip is makkelijk te wijzigen
  • De radiogolven hebben een bereik tot 12 meter, maar kunnen ook enkel van dichtbij werken
  • Het systeem is razendsnel en kan in een milliseconde een RFID-chip uitlezen
  • RFID-lezers zijn heel handzaam en daardoor makkelijk in technologie te verwerken of om op zak te hebben

Wat is het verschil tussen RFID en NFC?
RFID tags en NFC tags worden vaak in één adem genoemd. Dat is niet vreemd, want deze technologieën lijken op elkaar. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen de twee te ontdekken. Daarom vraagt de ene situatie misschien wel om labels met RFID-chips, terwijl NFC de betere keuze is in een andere situatie.

Eigenlijk is NFC een variant van RFID. De afkorting NFC staat voor Near Field Communication. Zoals de naam doet vermoeden, werkt deze techniek vooral op zeer kleine afstanden. Gemiddeld gaat het om afstanden van maximaal 10 centimeter. Het is bovendien een techniek die draait om wederzijdse communicatie. NFC tags kunnen niet alleen informatie zenden, maar ook ontvangen. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om contactloos te betalen met een mobiele telefoon.

Interessant voor bedrijven, maar ook voor particulieren
Natuurlijk is RFID een interessante techniek voor bedrijven. Zij kunnen deze chips gebruiken voor de beveiliging van hun panden, maar ook voor het beheren van voorraden of het registeren van bezoekers. Van grote evenementen tot magazijnen: er is altijd een toepassing te vinden voor RFID-chips. Ook voor particulieren is het interessant om naar de mogelijkheden van deze techniek te kijken. Vooral particulieren die geïnteresseerd zijn in het automatiseren van hun woning. Ze kunnen de sloten van hun woningen programmeren met RFID-chips en verlichting of de verwarming aansturen met deze technologie.

Een start maken met RFID
De mogelijkheden met RFID zijn ongekend. Dat maakt het tegelijkertijd wat overweldigend. Hoe begin je met het gebruik van deze techniek en wat is de beste set-up voor je bedrijfspand of woning? Het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn, zeker niet wanneer je het advies van een expert inschakelt. Dat is bijvoorbeeld DCP. Dit bedrijf is al jarenlang dé specialist op het gebied van etiketten en plastic passen, maar heeft ook zijn blik op de toekomst gericht. Daarom maken NFC- en RFID-chips ook deel uit van de diensten die dit bedrijf aanbiedt. Zij kijken wat de mogelijkheden zijn en hoe deze techniek optimaal gebruikt kan worden in iedere situatie.

DCP ontzorgt van A tot Z. Zij adviseren, maar zorgen ook voor de levering van producten en de toepassing en installatie van deze techniek. Hierdoor weet je zeker dat alles werkt zoals het zou moeten. Heb je interesse in het gebruik van RFID-chips en wil je weten wat er mogelijk is in jouw situatie? Neem dan contact op met DCP en vraag een vrijblijvende offerte aan.

 

 

#24webvertising #ondernemend

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op