De Schakel
Bedrijf in beeld
De Smaak van Hier: ‘terug naar vroeger’

Koeienboer en melkpionier Rob Denissen levert zijn producten rechtstreeks aan de lokale consument op zijn boerderij de Piet van Meintjeshoeve in Heukelom. ‘Als boer kom je in een spiraal waarin je zo goedkoop en zoveel mogelijk melk moet produceren. Je…

Koeienboer en melkpionier Rob Denissen levert zijn producten rechtstreeks aan de lokale consument op zijn boerderij de Piet van Meintjeshoeve in Heukelom. ‘Als boer kom je in een spiraal waarin je zo goedkoop en zoveel mogelijk melk moet produceren. Je verliest het contact met de consument. Ik dacht: dat kan anders en heb het heft weer in eigen hand genomen’, zegt Rob. Met het concept, de Smaak van Hier, brengt hij dat nu in de praktijk. 

Iedere donderdag en zondag kan men bij de boerderij van Rob verse zuivel halen zoals melk en yoghurt, maar ook slagroom, vla en havermoutpap. ‘Het assortiment bestaat nu uit 14 producten, maar dat willen we verder gaan uitbreiden’, legt de boer uit. Een jaar geleden begon hij met de Smaak van Hier. ‘Het is een concept dat uiteindelijk toepasbaar is voor andere boeren. We testen het op deze locatie uit. Hier spreken we van de Smaak van Heukelom, maar daar kunnen meerdere regio’s bijkomen.’

Volhoudbaarheid
Nu Rob het heft in eigen hand heeft genomen, kan hij het precies uitvoeren zoals hij het voor ogen heeft. ‘Onze koeien lopen zo lang mogelijk buiten: van april tot Sinterklaas. De weides zijn onbespoten en de druk voor de koeien is verlaagd.’ Voorheen liepen de kosten voor de veearts nog weleens hoog op. ‘Maar de koeien blijven nu gezonder. We willen niet het uiterste uit de koe halen qua melkproductie.’ 

Rob vindt het belangrijk om de kracht van de natuur te gebruiken in zijn bedrijfsvoering. ‘In Zuid-Afrika spreken ze ook wel over ‘volhoudbaarheid’, dat is een mooie term die de lading dekt. We gaan een beetje terug naar hoe het vroeger was, maar dan met de middelen die we nu hebben.’ Daarnaast draait het ook om transparantie. ‘Ik sta veel dichter bij de consument en kan mijn verhaal kwijt. Je hebt een praatje en kan vragen beantwoorden. Het is niet meer anoniem.’ 

Smaak van hier, Bas Haans Fotografie. Life is beautiful, capture it.

De Bollekens
Wie zuivel van de boerderij wil, kan online bestellen via de webshop. Daarnaast levert de boer ook aan verschillende horecagelegenheden in de regio. De producten van Rob liggen sinds kort ook in de schappen bij Landwinkel de Bollekens. ‘Daar zijn we heel trots op.’ Wie de producten wil testen, kan 15 maart 2019 naar de proeverij in de Bollekens komen.’

Tekst: Annebelle Nooteboom
Foto: Bas Haans 

De Smaak van Hier
Hoog-Heukelom 11
5059 AD Heukelom
06-22477675
info@desmaakvanhier.nl
www.desmaakvanhier.nl

About the author

Related Posts