De Schakel
Nieuws
De ronde van Berkel: Geduldig wachten op de start

De ronde van Berkel of te wel De Dikke Banden Race is één van de gezellige en drukbezochte evenementen in ons dorp. In 2017 werd de race voorde 65e keer verreden. Zoals altijd met een enorme opkomst aan deelnemers, drukte…

De ronde van Berkel of te wel De Dikke Banden Race is één van de gezellige en drukbezochte evenementen in ons dorp. In 2017 werd de race voorde 65e keer verreden. Zoals altijd met een enorme opkomst aan deelnemers, drukte langs de route en een tot diep in de nacht durende party in het Brendersstraatje.

Ook in 2018 en 2019 was het weer een enorme happening met prachtig weer en feest tot in de vroege uurtjes. In 2020 was het stil, maar met goede hoop dat de Ronde in 2021 weer als vanouds georganiseerd zou kunnen worden.

 

Fons van Reisen, voorzitter van de Stichting Wielerronde van Berkel, is realistisch. ‘De Gemeente Tilburg heeft bepaald, dat evenementen zoals die van ons, voor 1 juli niet gehouden kunnen worden. Dat zou betekenen dat we de datum van de ronde hadden kunnen doorschuiven naar het begin van de zomervakantie of september. Maar dan zijn er veel andere evenementen die ook doorgeschoven zijn en dat vonden we voor de ronde van Berkel minder leuk. De ronde van Berkel hoort nu eenmaal op de derde maandag van juni. En met de enorme onzekerheid die er is, doen we de ronde liever in 2022 weer als vanouds.’

 

De ronde

De Ronde van Berkel, is een begrip in het dorp. De ronde start en finisht in het Brendersstraatje en in verschillende categorieën kan er worden deelgenomen. De jeugd tot en met 16, senioren, dames en de profs. Deelnemen kan met een fiets zonder versnellingen of een fiets waar de versnelling in één stand wordt vastgezet. Via de Durendaelweg gaat de ronde over de Hoolstraat (die ook wel de Hel van de Hoolstraat wordt genoemd vanwege de kasseien) en dan weer terug via de Molenstraat. Iedere categorie rijdt een aantal rondes. Deelnemen gebeurt soms op ludieke wijze maar ook serieus, zeker bij de senioren.

 

Ronde van Berkel, Bas Haans Fotografie. Life is beautiful, capture it.

 

Sprankje hoop

’Een ronde zoals we gewend zijn, zit er ook dit jaar dus niet in. Maar we bekijken eind mei samen met de gemeente nog wel of we íets kunnen doen. Zonder feest en zonder drukte, maar wel met de mogelijkheid dat mensen individueel of met het gezin de route kunnen fietsen. Op deze manier houden we de traditie van de ronde dan toch een beetje levend’, spreekt Fons hoopvol uit.

Voor nu rest nog even geduldig wachten op de start…in 2022 wordt de ronde gehouden op maandag 20 juni. Met de dag erna een door veel dorpsgenoten ingeplande vrije dag.

Tekst: Elke van Dommelen
Fotografie: Bas Haans

 

 

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op