De Schakel
Met Passie
De passie van Erica van der Meer: ‘Van dichten word ik blij!’

Dichten deed ze als kind al graag. Net als tekenen. Maar het afgelopen jaar kwam alles ineens in een stroomversnelling en stortte Erica van der Meer zich vol overgave op het uitbrengen van haar gedichten en illustraties. In eerste instantie…

Dichten deed ze als kind al graag. Net als tekenen. Maar het afgelopen jaar kwam alles ineens in een stroomversnelling en stortte Erica van der Meer zich vol overgave op het uitbrengen van haar gedichten en illustraties. In eerste instantie alleen voor familie en vrienden, maar het succes smaakt duidelijk naar meer en de inspiratie is voorlopig nog niet opgedroogd.

 

Veel dorpsgenoten kennen Erica vooral als singer-songwriter en zangdocente bij zangschool Zang & Zo. Vanwege de coronamaatregelen mocht ze niet meer lesgeven. ‘Toen ben ik begonnen om gedichten en tekeningen die ik in de loop der jaren gemaakt heb te bundelen,’ vertelt Erica. ‘Gewoon voor familie en vrienden. Maar ik kreeg zulke leuke reacties dat het meer en meer ging kriebelen. En toen kwamen de ideeën voor nieuwe gedichten en illustraties vanzelf. En die stroom aan inspiratie is nog steeds niet opgedroogd!’

‘Zolang ik inspiratie heb, blijf ik schrijven’ 

De liefde voor taal zat er al vroeg in bij Erica. ‘Ik was altijd al bezig met het bedenken van leuke zinnetjes en zette vaak dingen op rijm. Het hielp me bijvoorbeeld bij het leren van mijn schoolwerk. Later schreef ik gedichtjes voor de kinderen en natuurlijk ieder jaar met Sinterklaas.’

 

Tot in de late uurtjes

Veel van die gedichten en tekeningen stonden nog ouderwets opgetekend in dikke schriften. Afgelopen zomer stapte ze van papier en kwasten over op digitaal illustreren. ‘Dat was eerst wel even wennen,’ aldus Erica. ‘Maar het uiteindelijk werkte het verslavend! Ik heb heel wat uren achter de laptop doorgebracht. Ik kon gewoon niet meer ophouden. Nog even iets uitwerken of iets aanpassen. Het was soms zo erg dat ik tot diep in de nacht en met bloeddoorlopen ogen achter het schermpje zat.’

Het resultaat van al die bevlogenheid mag er zijn, want in een paar weken tijd lagen daar de eerste gedrukte exemplaren van haar dichtbundel Zonder Jas op tafel. Maar daar blijft het niet bij als het aan Erica ligt. Op YouTube heeft ze een eigen kanaal waarin ze voorleest uit eigen werk en ze heeft net het manuscript voor een sprookje voor kinderen afgerond. ‘We zoeken nu nog een literair agent of een uitgever voor mijn werk,’ zegt ze. ‘Want zolang ik inspiratie heb, blijf ik schrijven. Je weet namelijk nooit wanneer het ineens ophoudt.’

 

Tekst: Noortje de Kok

Foto: Bas Haans

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Familie de Brouwer
Telefoon: 013 - 540 07 41

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op