De Schakel
Jeugd
De opening van De Beestenboel

Vandaag is het de grote dag: de opening van de verbouwde kinderboerderij. De nieuwe naam wordt bekend gemaakt en er komen heel veel kinderen. Boerderijclub ‘de boertjes’ helpt vandaag mee. Zij zorgen voor hapjes, ranja en leuke activiteiten. En juist…

Vandaag is het de grote dag: de opening van de verbouwde kinderboerderij. De nieuwe naam wordt bekend gemaakt en er komen heel veel kinderen. Boerderijclub ‘de boertjes’ helpt vandaag mee. Zij zorgen voor hapjes, ranja en leuke activiteiten. En juist op deze belangrijke dag had Knorretje zich verslapen.

“Kukie, twee hanen op een boerderij dat gaat niet,” knort Knorretje tegen Kukie terwijl ze hun ommetje maken.

“Waarom niet?”

“Jullie maken er een wedstrijdje van wie het eerst kraait. Toen jullie vanmorgen kraaiden was de zon nog niet eens wakker! Dus draaide ik me nog maar eens om en toen ik mijn ogen weer opendeed was het ineens half acht, een half uur te laat!”

“Ja, het wordt tijd dat Kukel naar een andere boerderij gaat. Maar ik zou niet weten waarnaartoe?” kukelt Kukie.

“Misschien weet ik wel iemand. Maar ik ga nu eerst Jenthe zoeken. Want zij gaat de kinderboerderij openen.”

Kukie springt van zijn rug en Knorretje loopt naar de poort. Er staan al veel kinderen met hun ouders te wachten. Knorretje kijkt of hij Jenthe ziet. Zij heeft de nieuwe naam van de kinderboerderij verzonnen. Om half elf mag zij het lint doorknippen. Maar dan moet ze er wel zijn! Het is bijna tijd. Knorretje ziet geen Jenthe. Boer Jan en Ria staan al bij de poort.

Ekkie de ekster ziet de onrust bij Knorretje en gaat kijken of zij Jenthe kan vinden. Zij vliegt over de bezoekers en ziet haar achteraan staan. Zij kraait: “Hey Jenthe ze staan op je te wachten!” Ekkie vliegt naar haar toe en gaat op haar schouder zitten. Jenthe loopt met Ekkie naar de poort. “Ik weet eigenlijk niet goed wat ik moet doen,” zegt Jenthe.

“Jij zit toch op musicalles. Als je het bord binnen draagt doe je gewoon een paar danspasjes.”

“Dat is een goed idee, maar wat moet ik dan daarna zeggen?”

“Zing een liedje over wat je wilt zeggen.”

“Ja, dat doe ik, dankjewel Ekkie.”

In de verte slaat de kerkklok van Berkel half elf.

Boer Jan neemt het woord: “Lieve kinderen, beste mensen, welkom. Na een lange verbouwing wordt nu de kinderboerderij geopend.”

Op dat moment danst Jenthe met het naambord naar voren. Op het bord staat ‘Kinderboerderij De Beestenboel’. Ze maakt een pirouette en geeft het bord aan boer Jan. Dan gaat boer Jan verder: “De kinderboerderij heet voortaan De Beestenboel. Deze naam is verzonnen door Jenthe.” De kinderen en de ouders klappen in hun handen en zingen: “Boer Jan die heeft een boerderij, ia, ia oh. En op die boerderij heeft hij varkens ia, ia, oh. En een knor, knor hier en een knor, knor daar, hier een knor, daar een knor, overal een knor, knor. Boer Jan die heeft een boerderij, ia, ia, oh.”

Knorretje danst samen met Pinkie en Oink en ze knorren zelf om het hardst.

Dan krijgt Jenthe van Ria een rode schaar.

Ze knipt het lint door en zingt met een zachte heldere stem: “Hallo allemaal, wat fijn dat jullie er zijn, welkom bij

De Beestenboel, hieperdepiep!”

“Hoera!!” juichen de kinderen en ze rennen naar binnen.

Alles is vrolijk versierd en ze mogen overal komen kijken en meedoen.

De stallen zijn open, je kunt paardrijden op Witlokje of in de kar een rondje rijden met Gerrit. Veel kinderen gaan naar de speeltuin, de kabelbaan en de zand-water bak zijn erg in trek. Dokter Ria houdt een speciaal spreekuur samen met haar stagiaire Corné. Er is een kraam waar je wafels kunt bakken en versieren met gekleurde suiker. De boertjes hebben een kampvuur gemaakt. Met brooddeeg op een bamboestok kun je zo stokbrood bakken. Als het brood gaar is wordt de stok er uitgehaald en in het gat komt een knakworstje, smullen maar. De kleintjes mogen marshmallows boven het vuur verwarmen. Zo is er van alles te doen.

Titi de boerderij-poes doet haar eigen ding, ze is op muizenjacht. Ze sluipt om de boerderij heen met haar buik laag over het gras. Jimmy ziet Titi gaan, hij doet haar na en kruipt ook op handen en voeten door het gras. Dan springt Titi op en even later loopt ze met een muis in haar mond terug. Jimmy ziet dat en gilt: “Titi heeft een muis in haar bek!” Titi kijkt naar Jimmy en laat van schrik de muis los. De muis zet het op een lopen en is blij dat hij zijn vrijheid weer terug heeft. Titi is boos en Jimmy is blij. Hij gaat voor Titi een schoteltje melk halen om het goed te maken, dat vindt ze wel lekker, “Miauw.”

De ouders van dokter Ria zijn helemaal uit Groningen gekomen. Ze kijken hun ogen uit. “Ria, wat hebben jullie de kinderboerderij mooi opgeknapt,” zegt haar moeder.

“Ik zie dat jullie twee hanen hebben,” zegt haar vader. “Kunnen wij een haan overnemen?”

“Dat moet ik eerst aan Jan vragen,” zegt Ria.

Corné is bezig met de nagels te knippen van Pluis. Maartje vindt het na meer dan drie maanden wel weer nodig dat de nagels geknipt worden. Corné is daar heel handig in. Hij heeft voor alle zekerheid een handschoen aangedaan, zodat Pluis niet in zijn hand kan bijten.

Hij wil vandaag aan Knorretje vragen of Kukel bij hem mag komen wonen. De kippen in de ren bij hem thuis missen haan Henkie. Als hij Knorretje ziet zal hij het hem vragen.

Jenthe loopt samen met Knorretje rond en bekijkt de kinderboerderij. Ze gaat met Knorretje op de foto en neemt dan afscheid van De Beestenboel.

Corné had Knorretje gesproken. En ze gaan nu samen naar Kukie. “Kukie wat zou je ervan vinden als Kukel bij Corné gaat wonen?”

“Dat vind ik prima, maar dat zul je toch echt zelf aan Kukel moeten vragen.” Met zijn drieën lopen ze naar de kippenren, maar daar is Kukel niet. Dan zijn lievelingsplekje op de bank bij de put. Maar nee daar is hij ook niet!

Als ze boer Jan zien vragen ze hem: “Jan heb jij Kukel gezien?”

“Ja hoor, die heb ik verkocht aan de ouders van Ria, die gaat zo mee naar Groningen.”

“Naar Groningen! Daar weet ik niets van,” kraait Kukie verschrikt.

“Ria en ik vinden twee hanen op een boerderij te veel en zij zochten nog een haan.”

“Wat vindt Kukel ervan?” kraait Kukie.

Jan haalt zijn schouders op: “Tja, dat heb ik niet aan hem gevraagd.”

Knorretje vertelt dat Corné ook interesse heeft in Kukel.

De vader van Ria zegt: “Dan gaan we het Kukel vragen.”

Kukel kiest voor Corné, want die heeft zijn vader Kukie beter gemaakt.

“Laten we afspreken dat de eerste de beste haan die of bij ons of bij Corné uit het ei kruipt naar Groningen gaat,” zegt boer Jan.

Dat vinden ze een uitstekend idee, “Kukeleku!”

Zo verhuist Kukel vandaag naar de kippenren van Corné.

Als afscheid laten Kukel en Kukie nog eens hun gekraai horen: “Kukeleku, kukeleku!”

“Ik zou ze bijna gaan missen,” knort Knorretje.

Iedereen blij, zoals het hoort op een feestdag.

 

Illustrator: Marjolein Stok

Verhalenverteller: Wim Verbunt

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op