De Schakel
Nieuws
Spring op de fiets en ‘Toer Mee’ voor Pater Toon op 28 augustus

De KBO in Berkel-Enschot organiseert altijd op de laatste zondag van augustus een gesponsorde fietstocht. De opbrengst gaat naar een project voor kansarme jongeren in Zuid-Amerika. Voorheen was dit voor de straatkinderen in Cochabamba, een project van pater Theo Raaijmakers.…

De KBO in Berkel-Enschot organiseert altijd op de laatste zondag van augustus een gesponsorde fietstocht. De opbrengst gaat naar een project voor kansarme jongeren in Zuid-Amerika. Voorheen was dit voor de straatkinderen in Cochabamba, een project van pater Theo Raaijmakers. Dit jaar gaat het om een project in Suriname van Pater Toon te Dorsthorst.

 

Suriname

We praten met leden van de Werkgroep Solidariteit van de KBO en Pater Toon over Suriname. Pater Toon vertelt ‘dat Nederlanders vaak geen idee hebben van de dimensies van Suriname. De oppervlakte is bijna vier keer zo groot dan Nederland, terwijl er 600.000 mensen wonen. Daarvan woont 50% in Groot- Paramaribo en dus blijven er voor het binnenland 300.000 mensen over.’

 

Suriname heeft 3,7 inwoners per vierkante kilometer

 

Voorzieningen

In een dunbevolkt land is het vaak niet mogelijk om een goed voorzieningenniveau op te bouwen. In Nederland is er bijna altijd wel een school en ziekenhuis binnen enkele tientallen kilometers. Dat is daar volstrekt onmogelijk. Bovendien ligt er niet overal een goede weg naartoe, want dat kan niet als er weinig mensen wonen.

 

Kansarme jongeren

In het binnenland van Suriname trekt 60% van de jongeren naar de grote stad. Daar zouden de mogelijkheden beter zijn dan in het binnenland. Maar veel van de jongeren hebben geen of een slechte opleiding, waardoor hun kansen zowel in het binnenland als de grote stad gering zijn. Het wegzakken in de criminaliteit ligt dan op de loer.

Pater Toon probeert dat proces te keren. De vaktrainingen voor kansarme jongeren worden uitgevoerd in Nickerie, Westelijke Polders en Albina door een ervaren organisatie. Pater Toon ondersteunt deze organisatie en staat garant voor goede uitvoering en verslaggeving. Met een technische opleiding komen de jongeren beter terecht.

 

De fietstocht

De ‘Toer Mee’ fietstocht – Toer Mee voor Toon – is op 28 augustus en vertrekt vanaf de St-Caeciliakerk, Kerkstraat 4 in Berkel-Enschot. Je kunt starten tussen 10 en 13 uur. Er is een tocht van 40 kilometer en een van 25 kilometer. De tocht gaat door de landelijk omgeving van Berkel-Enschot. Je kun ook solidair zijn zonder mee te fietsen: stort een bedrag op bankrekening NL35 RABO 0106 8465 74 ten name van KBO Berkel-Enschot onder vermelding van Toer Mee.

 

Tekst: Jan van der Straaten

Foto: Bas Haans

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op