De Schakel
Omkijken
De Huiskamer van Berkel-Enschot ging op slot

Met Tom Jonkers en Eugène Paridaens van Cultureel Centrum De Schalm praat ik in de foyer en kijken we terug op het afgelopen jaar. Door de lockdown moesten ze van de ene op de andere dag het centrum sluiten. Als…

Met Tom Jonkers en Eugène Paridaens van Cultureel Centrum De Schalm praat ik in de foyer en kijken we terug op het afgelopen jaar. Door de lockdown moesten ze van de ene op de andere dag het centrum sluiten. Als je de huiskamer van Berkel-Enschot bent, komt dat hard aan.

 

Op zo’n moment dringt het pas tot je door, wat het betekent dat De Schalm de huiskamer van het dorp is. Eugène: ‘Bijvoorbeeld de koffie-uurtjes van de KBO/SWO gingen niet meer door. Juist voor deze doelgroep is het van belang om met anderen te praten, gedachten uit te wisselen en verhalen te delen. Het hele verenigingsleven en alle culturele activiteiten lagen plat en dan is het ineens stil. Té stil’. Tom vertelt: ‘Ik werd op straat aangesproken. Men miste de Schalm. Ook de biljarters konden hier niet terecht. Je hoorde hun verhalen en zo ontdekte je gaandeweg het trieste nieuws wie er overleden waren aan Corona. Het ging niet langs ons heen.’

 

Het is een hele verademing dat we
langzamerhand weer open mogen

 

Servicegericht

Eugène: ‘De eerste dagen ben je druk bezig met annuleringen en uitzoeken hoe nu verder. We hebben in ieder geval niet stil gezeten: Het terras is ingericht, diverse ruimtes hebben een kleurtje gekregen en zijn aangekleed met planten en schilderijen’. Ook werd er een servicebalie met een intercom geplaatst bij de ingang, zodat Eugène en Tom beter te bereiken zijn. Zo wordt de servicegerichtheid nog verder vergroot. Eveneens is er hard gewerkt aan bewegwijzering binnen en buiten Ons Koningsoord.

KidsCinema

Tom: ‘Tijdens de lockdown hadden we de ruimte en de tijd om na te gaan wat we beter konden doen als we weer open zouden gaan’. Eugène: ‘We hebben gekeken wat we voor eventuele nieuwe doelgroepen kunnen betekenen. Er is onder andere contact gezocht met scholen en docenten om te kijken wat er leeft onder de jongeren van 12-18 jaar en hebben daar een samenwerking in kunnen vinden. Voor de jongste doelgroep is gestart met KidsCinema. Daarnaast willen we ook graag workshops gaan organiseren. Denk hierbij aan dans en yoga voor kinderen’. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen creëren zij een leuk en gevarieerd aanbod met workshops, cursussen en lezingen. De Schalm heeft zijn krachten gebundeld met Stichting Expo en Bibliotheek Berkel-Enschot onder de naam Ons Koningsoord Cultureel.

 

Tekst: Jan van der Straaten

Foto: Bas Haans

.

About the author

Related Posts

Bezorging

Familie de Brouwer
Telefoon: 013 - 540 07 41

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op