De Schakel
Nieuws
De eerste steen van Winkelcentrum Eikenbosch gered

De herinneringssteen is gelukkig bij de sloop van het Winkelcentrum Eikenbosch gered. Op donderdag 23 juli 2020 heeft sloopbedrijf Jan van Esch uit Cromvoirt de steen ongeschonden afgeleverd bij het museum van Berkel-Enschot aan ’t Hoekske 6-6A.   De historische Steen…

De herinneringssteen is gelukkig bij de sloop van het Winkelcentrum Eikenbosch gered. Op donderdag 23 juli 2020 heeft sloopbedrijf Jan van Esch uit Cromvoirt de steen ongeschonden afgeleverd bij het museum van Berkel-Enschot aan ’t Hoekske 6-6A.

 

De historische Steen is nu te bewonderen in het museum van Mart Koenen: Onder d’n Hooizolder. De gedenksteen herinnert aan de ‘eerste groeispurt’ van ons dorp in de jaren 70 van de vorige eeuw. In 1966 werd door de zusters Trappistinnen van de Abdij Koningsoord een stuk grond van 2 ha. aan de gemeente Berkel-Enschot verkocht voor het realiseren van het bestemmingsplan ‘Eikenbosch’ ten behoeve van woningbouw en een winkelcentrum.

 

De Eerste Steen voor dit winkelcentrum werd gelegd op 16 december 1971 door burgemeester Harry Aarts met de tekst:

Op 16 dec. 1971 werd door drs. H.J.B. Aarts

burgemeester van Berkel-Enschot deze

steen gelegd voor winkelcentrum Eikenbosch

 

De donkergrijze hardstenen gedenksteen was ingemetseld in de muur bij brood en banket

Leo Geerts. Maten van de Steen: lengte 85 cm. breedte 30 cm. Deze winkellocatie is intussen gesloopt en lag op historische grond van de Trappistinnen. Ook het nieuwe winkelcentrum Koningsoord ligt op de voormalige grond van de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningsoord.

 

Anno 1972 bestond het winkelcentrum Eikenbosch uit 12 winkels, geflankeerd door Cultureel Centrum De Schalm, de Boerenleenbank en het Postkantoor. In die tijd werd het eerste carillon geplaatst. Het klokkenspel heeft intussen een nieuwe plaats gekregen op de rotonde van Koningsoord aan de Koningsoordlaan.

In de loop der jaren is dit oude winkelcentrum uitgebreid tot 28 winkels met voldoende

parkeergelegenheid. In 1980 werd een nieuwe bibliotheek gebouwd naast Cultureel Centrum De Schalm. Dit beeldbepalend gebouw met architectonische en monumentale waarde van architect Renz Pijnenborgh werd officieel geopend op 31-10-1981. In juli 2020 is dit waardevolle gebouw ook gesloopt. Gelukkig heeft de bibliotheek een mooie nieuwe plek gekregen in de abdijkerk van het voormalige klooster van de Trappistinnen.

 

De historische Steen is nu te bewonderen bij het museum Onder d’n Hooizolder aan ’t Hoekske 6-6A. In het museum vindt u ook allerlei gereedschappen en gebruiksvoorwerpen uit grootmoeders tijd. Ook zijn er verschillende voorwerpen van de zusters Trappistinnen te bekijken. De Eerste Steen van Eikenbosch past prima in deze verzameling over de historie van Berkel-Enschot.

 

Tekst: Jack van der Sanden, Heemkundekring De Kleine Meijerij
Foto: Peter Timmermans

 

[Fotobijschrift:] Jack van der Sanden (l) en Mart Koenen (r)

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Familie de Brouwer
Telefoon: 013 - 540 07 41

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op