De Schakel
De derde klas van het Ruiven en de Voedselbank

Vlak voor Kerst gaan 110 leerlingen van de derde klas van 2College Ruiven in Berkel-Enschot de deuren langs om eten op te halen voor de Voedselbank in Tilburg. De laatste jaren gingen ze met elkaar schaatsen. Maar nu kwam de…

Vlak voor Kerst gaan 110 leerlingen van de derde klas van 2College Ruiven in Berkel-Enschot de deuren langs om eten op te halen voor de Voedselbank in Tilburg. De laatste jaren gingen ze met elkaar schaatsen. Maar nu kwam de gedachte op om een keer iets voor andere mensen te doen.

Veel voorbereiding
De voorbereiding was een deel van de gewone lessen. Ze hebben zelf een poster ontworpen en gemaakt, die overal wordt opgehangen. Ook de flyers die voor de inzameling worden rondgedeeld hebben ze zelf in elkaar gezet, evenals de identiteitskaarten die ze kunnen laten zien. Nikki Adriaenssen en Dirk van den Oetelaar zijn mentor bij dit project. Zij zeggen: ‘We hebben met veel animo dit project opgezet en zijn verbaasd over het enthousiasme van de leerlingen.’ 

De Voedselbank
De directeur van de Voedselbank, Arn van Baest, vertelt: ‘We verstrekken aan 550 adressen in Tilburg en omgeving voedselpakketten. Het gaat vooral om mensen, die door allerlei oorzaken in de problemen zijn geraakt. Er zijn vaak schulden. Het verstrekken van een voedselpakket gebeurt alleen maar als er hulp gezocht wordt bij de oplossing van die problemen en als er onvoldoende geld overblijft om van te leven’.

De Voedselbank koopt zelf geen voedsel, maar krijgt van de distributiecentra van de supermarkten voedsel waarvan de houdbaarheidsdatum nog niet is bereikt, maar die er wel dicht tegenaan zitten.

Leerlingen: We hebben alles zelf geregeld.

Langs de deur
Berkel-Enschot is in vier wijken verdeeld en iedere leerling krijgt een paar straten aangewezen. Op die manier kunnen alle 5700 adressen in Berkel-Enschot worden bezocht. Yente van de Ven, Hilke de Louwere, Kiki van Dun en Owen Hoezen vertellen: ‘Het wordt nog een heel karwei om alle voedsel naar het centrale punt te brengen. We hebben fietsen met fietstassen klaar staan en er zijn ouders die met hun auto met ons meegaan om de kofferbak goed vol te krijgen. We komen ’s morgens op 21 december langs en als u niet thuis bent, kunt u het voor de deur zetten’.

Iedereen hoopt dat er veel wordt opgehaald. Het gaat vooral om etenswaren, die een tijdje meekunnen als pasta, rijst, blik, thee en dergelijke. Een geweldig initiatief. De bewoners van Berkel-Enschot kunnen dit tot een succes maken.

Tekst: Jan van der Straaten
Foto: Peter Timmermans

Vlnr: Nikki Adriaenssen, Owen Hoezen, Arn van Baest, Hilke de Louwere, Yente van de Ven, Kiki van Dun en Dirk van den Oetelaar.

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op