De Schakel
Uitgelicht
De dag open zingen

Om vijf uur ’s ochtends naar een concert gaan; waarom zou je dat doen? Afgelopen zondag kwamen enkele tientallen vroege vogels naar abdij Koningshoeven voor een uitvoering van Cappella Pratensis. De monniken van de abdij staan elke dag aan het…

Om vijf uur ’s ochtends naar een concert gaan; waarom zou je dat doen? Afgelopen zondag kwamen enkele tientallen vroege vogels naar abdij Koningshoeven voor een uitvoering van Cappella Pratensis.

De monniken van de abdij staan elke dag aan het einde van de nacht op. Ze bidden om kwart over vier de metten, een viering met veel psalmen, lange lezingen, en daarna stille tijd voor persoonlijk gebed en lezing. Dat hebben ze ook afgelopen zondag gedaan. Maar toen stonden om vijf uur concertgasten in hun tuin. Ook zij wilden ervaren wat het is om de dag tegemoet te horen zingen. Cappella Pratensis had een speciaal programma samengesteld met meerstemmige Latijnse kerkgezangen.

 Je hoorde het leven ontwaken

De aankondiging zei dat het een mystieke ervaring zou worden. Dat was wellicht wat overdreven, maar bijzonder was het zeker. Het begin van het concert vond nog net in het donker plaats, maar daarna scheen het daglicht steeds sterker door de kerkramen. Je hóórde het leven ook ontwaken. Vogels kwetterden hun eigen wijsjes mee. Het was overigens een wonder op zich dat de zes mannen van de Cappella zo vroeg op de dag zo helder en zo hoog konden zingen.

 

“De dag gaat open voor het Woord des Heren,” dichtte ooit zuster Oda Swagemakers, die opgroeide in ons dorp. “Zon die wij zoeken, kracht die wij ontberen, bron die wij horen als wij tot Hem keren, vroeg in de morgen.” En zo geschiedde het.

Cappella Pratensis zingt haar liederen de komende tijd nog in diverse Brabantse kloosters. Zie www.brabantskloosterleven.nl

 

Tekst: Frits Hendriks

Foto: Bas Haans

 

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Familie de Brouwer
Telefoon: 013 - 540 07 41

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op