De Schakel
Jeugd
De ambassadeur van Pandasia

De ambassadeur van Pandaria, leesverhaal voor jeugd van 10-11 jaar.   Li Chang woont met zijn familie boven het Chinees restaurant in Arnhem. Zijn vader is daar kok. Chang gaat nog naar school, hij zit in groep zeven. Hij is…

De ambassadeur van Pandaria, leesverhaal voor jeugd van 10-11 jaar.

 

Li Chang woont met zijn familie boven het Chinees restaurant in Arnhem. Zijn vader is daar kok. Chang gaat nog naar school, hij zit in groep zeven.

Hij is helemaal weg van de reuzenpanda’s, hij vindt ze mooi en stoer. Zijn kamer hangt vol met foto’s en tekeningen van pandaberen. Zijn oma heeft zelfs twee panda’s voor hem geborduurd en natuurlijk heeft hij een knuffelpandabeer. Reuzenpanda’s komen in het wild alleen voor in China. Dat is het land waar de ouders van Chang zijn geboren. Zelf is hij nog nooit in China geweest.

Chang was blij toen hij hoorde dat de twee reuzepanda’s, Wu Wen en Xing Ya, in Ouwehands Dierenpark kwamen wonen. Op school heeft hij een spreekbeurt gehouden over de reuzenpanda’s. Ze worden ook wel bamboeberen genoemd omdat ze het liefst bamboe eten.

Op 11 april 2017 zijn Wu Wen en Xing Ya naar Nederland gekomen.

Vanuit Chengdu vlogen ze naar Amsterdam. Er waren veel fans aanwezig om het pandapaar te begroeten. Onder de fans was ook Chang met zijn oudere broer. Hij had een spandoek gemaakt met in het Chinees en Nederlands de tekst:

‘歡迎- Welkom’.

Ouwehands Dierenpark heeft een speciaal verblijf gebouwd voor de reuzenpanda’s met de mooie naam Pandasia. Het is helemaal ingericht in de Chinese stijl.

Chang heeft bij het dierenpark gevraagd of hij als vrijwilliger mag helpen. Helaas, hij is nog te jong en moet wachten tot hij achttien is.

Voor zijn verjaardag heeft Chang een abonnement gekregen van het dierenpark. Nu kan hij zo vaak hij wil op bezoek bij Wu Wen en Xing Ya. Hij heeft al veel foto’s en ook selfies gemaakt van hem met de pandaberen.

De verzorgers kennen Chang. Ze vinden hem een leuke jongen en af en toe mag hij meehelpen. Chang heeft verschillende truien en T-shirts met een pandabeer erop. Omdat hij vaak bij de pandaberen staat, krijgt Chang af en toe vragen over de pandaberen. Twee keer spraken mensen uit China hem aan en Chang kon de vragen keurig beantwoorden in het Chinees. Hij helpt ook altijd mee opruimen in het restaurant dat bij Pandasia zit. Chang vindt het allemaal geweldig.

 

Chang is inmiddels veertien jaar en zijn passie is nog steeds ‘pandaberen’. Nog 4 jaar en dan kan hi er als vrijwilliger helpen. Elk vrij moment is hij te vinden bij Pandasia. Hij weet ook wat hij later wil worden: dierenverzorger.

 

In januari 2020 hebben Wu Wen en Xing Ya gepaard en er is goede hoop dat Wu Wen zwanger is. Chang heeft het allemaal kunnen volgen via de webcam.

 

Op 19 januari komt er hoog bezoek. De ambassadeur van China, Xu Hong, wil een bezoek komen brengen. Hij had bericht gekregen dat Wu Wen en Xing Ya gepaard hadden. En hij wil Ouwehands Dierenpark met een bezoek vereren.

Directeur Robin de Lange heeft zijn medewerkers bij elkaar geroepen om het draaiboek van dit hoog bezoek door te nemen. De directeur zal de ambassadeur ontvangen. Een van de verzorgers stelt voor om een welkomstspandoek te maken in het Chinees. Dat vinden ze een goed idee. Maar hoe komen we daaraan? De verzorger vertelt van de Chinese jongen Chang. Misschien kan hij wel een tekst aanleveren. De directeur gaat akkoord. Chang voelt zich zeer vereerd om de tekst te mogen maken voor het spandoek. Op het spandoek moet komen te staan: Welkom ambassadeur Xu Hong. Het dierenpark heeft de tekst op een groot doek afgedrukt. Het ziet er allemaal feestelijk uit. Zondag 19 januari is Ouwehands Dierenpark speciaal versierd, met boven de hoofdingang het spandoek.

Die ochtend om negen uur krijgt directeur Robin de Lange een telefoontje van de Chinese tolk: Hij heeft een griepje en kan niet aanwezig zijn.

Dan herinnert hij zich de naam van Chang en belt Marga van het Pandasia. “Hallo Marga, hier met Robin. Is Chang bij jullie aan het helpen?”

“Nee, Chang is hier nog geen vrijwilliger, daar is hij nog te jong voor. Maar hij is er wel!”

“Stuur hem meteen naar de hoofdingang, dan vang ik hem daar wel op.”

Marga loopt naar Chang. “Je moet meteen naar de hoofdingang komen.”

Chang begrijpt er niets van. Wat moet hij nou bij de hoofdingang? Hij wil graag bij de panda’s blijven en dan ook nog een glimp opvangen van de ambassadeur. Hij loopt naar de hoofdingang en ziet dat de directeur naar hem zwaait. Hij begrijpt er nu helemaal niets meer van. Wat moet de directeur van hem?

“Chang zou jij de ambassadeur welkom willen heten in het Chinees en hem deze pandabeerknuffel willen geven?”

“Ja, dat wil ik wel!”

Hij voelt zijn hart sneller kloppen en krijgt er een droge keel van. “Wil je nog iets drinken?” vraagt de directeur, “ice tea of zo?”

“Doe mij maar een cola.”

“Als je de knuffel hebt gegeven aan de ambassadeur kun je weer gaan. Dan praat ik met hem verder wel in het Engels.”

Chang knikt dat hij het begrijpt.

De directeur en Chang staan bij de hoofdingang te wachten op de ambassadeur.

Er staat een luxe golfkarretje klaar, waarmee de directeur samen met de ambassadeur naar het pandaverblijf Pandasia wil rijden.

Precies om half elf rijdt de grote zwarte auto van de ambassade voor de hoofdingang en stopt daar.

De chauffeur opent de deur en Xu Hong stapt uit.

Chang loopt samen met de directeur naar Xu Hong. Li Chang buigt en zegt: “Dàshǐ xiānshēng fēicháng huānyíng[1],” en geeft de ambassadeur de pandabeerknuffel. Chang buigt en doet een stap terug. Dan doet de directeur een stap naar voren buigt ook en wijst naar de golfkar: “Will you  drive with me to Pandasia?”

De ambassadeur lacht en zegt: “That is very nice.” Hij wijst naar Chang  “Can he ride with us too?”

Chang mag mee met het hoge gezelschap. Dit wordt voor hem een fantastische dag.

De volgende dag ligt er bij familie Li een brief van het dierenpark. Daarin wordt Chang heel hartelijk bedankt. En met de vraag: Wil jij speciaal vrijwilliger worden bij Ouwehands dierenpark? Zijn taak: ambassadeur van de reuzenpanda’s en Pandasia!

Li Chang staat samen met de ambassadeur met een foto in de krant. Net op het moment dat hij de pandabeerknuffel geeft. Met als onderschrift: ‘De ambassadeur van Pandasia verwelkomt de ambassadeur van China.’

Ruim een maand later moeten de deuren van Ouwehands Dierenpark sluiten vanwege het coronavirus. Maar Li Chang blijft vrijwilliger, hij ziet de babypanda, die op 1 mei 2020 is geboren, opgroeien. Gelukkig gaat half juli het dierenpark weer open.

 

Het NOS journaal maakt op vrijdag 14 augustus om 12.00 uur bekend dat de babypanda een naam heeft: Fan Xing wat betekent: Sterrennacht. Het is nog steeds niet bekend of het een jongen of een meisje is, maar dat is niet belangrijk. Als het maar gezond is.

 

Wim Verbunt, Verhalenverteller

Jeanne van Aert, Borduurwerk

[1]Meneer de ambassadeur van harte welkom.

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Familie de Brouwer
Telefoon: 013 - 540 07 41

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op