De Schakel
Nieuws
Cultuurproeverij in Ons Koningsoord

Smakelijke culturele hapjes in Ons Koningsoord Afgelopen weekend vond in en om Ons Koningsoord de opening van het culturele seizoen plaats. Belangstellenden konden tijdens de CultuurProeverij proeven van verschillende activiteiten. Ons Koningsoord Cultureel had een afwisselend programma samengesteld dat bestond…

Smakelijke culturele hapjes in Ons Koningsoord

Afgelopen weekend vond in en om Ons Koningsoord de opening van het culturele seizoen plaats. Belangstellenden konden tijdens de CultuurProeverij proeven van verschillende activiteiten. Ons Koningsoord Cultureel had een afwisselend programma samengesteld dat bestond uit voorstellingen, lezingen, workshops, muziek en dans. En omdat smaken verschillen was er voor ieder wat wils. Voor jong en oud, om actief aan mee te doen of om gewoon van te genieten.

Op zaterdag bruiste het in de verschillende ruimtes van Ons Koningsoord van de verschillende activiteiten. In de kerkzaal gaf schrijver Tommy Wieringa een lezing. In 1999 was hij bij de zusters Trappistinnen te gast om er in alle rust te werken aan zijn roman Alles over Tristan. ‘De perfecte plek, want schrijven is immers monnikenwerk,’ aldus Wieringa. Hij las fragmenten voor uit zijn nieuwste boek Gedachten over onze tijden ging aan de hand van vragen uit het publiek in op actuele thema’s uit de maatschappij. Terwijl Wieringa voorlas, waren elders in het gebouw kinderen druk bezig met zandschilderen of dansen. Degenen die liever ‘passief’ van muziek wilden genieten, konden kiezen uit jazz, klassiek of de swingende klanken van een brassband. In de kerkzaal werd beoordeeld of meegebrachte kunstwerken nu kunst of toch kitsch waren.

Cultuur in verschillende smaken

Ook op zondag kon men weer genieten van muziek, voorstellingen en lezingen. Zo plaatste medisch historicus Jan van Eijck de huidige coronapandemie in een historische context. In de afgelopen eeuwen werd ons land geteisterd door o.a. de pokken, tuberculose en de Spaanse griep. In een boeiend betoog nam hij zijn toeschouwers mee in de geschiedenis van virussen, epidemieën en ziektebestrijding. De belangrijkste les die we volgens hem uit het verleden kunnen trekken is: hygiëne. Terwijl Van Eijck nog de hoopvolle boodschap meegaf dat coronaepidemie binnenkort voorbij zal zijn, gaven in de zaal ernaast Jeroen en Fabiënne Granneman een concert waarin de werelden van klassieke muziek en pop elkaar ontmoetten. En ook op deze tweede dag van de cultuurproeverij waren er dansworkshops, werd er voorgedragen uit eigen werk en kon men een poging wagen te schrijven als een middeleeuwse monnik.

De smaak te pakken?

Het was een geslaagd weekend waarin iedereen een voorproefje kreeg van wat er op cultureel gebied te beleven is. Op de website www.onskoninsoordcultureel.nlis een overzicht te zien van alle culturele activiteiten die op het programma staan.

Tekst: Noortje de Kok

Foto: Bas Haans

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op