De Schakel
Uitgelicht
Creativiteit verbindt mensen

Sommige mensen zijn groots zonder aanzien, populariteit of veel geld. Ze ontdekten een innerlijke rijkdom, waar ze blij van worden door een ander blij te maken. Het zit in verbindingen maken. Een ontmoetingsplek creëren. De deur openzetten.  Letterlijk staat de…

Sommige mensen zijn groots zonder aanzien, populariteit of veel geld. Ze ontdekten een innerlijke rijkdom, waar ze blij van worden door een ander blij te maken. Het zit in verbindingen maken. Een ontmoetingsplek creëren. De deur openzetten. 

Anja Robben voor haar atelier Veiver.
Als het bord buiten staat ben je van harte welkom! Loop eens binnen.

Letterlijk staat de deur van Anja Robben op woensdag en vrijdag altijd open. De woning naast het Shell benzinestation aan de Durendaelweg is toegankelijk voor iedereen. ‘Ik wil deze plek graag delen. Het is een enorm cadeau voor mij en dat mag het voor heel de wereld zijn’, wijst Anja met een wijds armgebaar door haar atelier Veiver. Een plek voor mensen die terug in contact willen komen met zichzelf, zo schrijft ze op haar website. ‘Dat ze even thuiskomen bij zichzelf. Soms is dat door voor een spiegel te staan en naar jezelf te kijken en los te laten wat alle ego’s van jou vinden. Na verloop van tijd zie je de houding van mensen dan ook veranderen en de ademhaling rustiger worden van een hoge ademhaling in de borst naar een rustige ademhaling vanuit de buik’.  

Haar praktijk en atelier ziet ze als verbindende factor. ‘Er is hier van alles te zien en zelf te doen. Als mensen echt geraakt worden door iets, dan zie je dat. Het geeft me een enorme voldoening die blik in de ogen. Elkaar vinden doe je al snel als je creativiteit hebt. Creativiteit in de keuken, in tuinieren, in woorden, op het doek. Het boeit niet op welke manier, het verbindt’, is haar overtuiging.

Gittepetit Vlnr: Brigit van Rooij, Marjolein Stok, Saskia Gianotten en Anneke Kuijken

Ontmoeten en verbinding maken is het motto van Brigit van Rooij. Op de kunstmarkt in het winkelcentrum drie jaar geleden, wist ze al dat ze een ontmoetingsplek voor mensen wilde creëren: Gittepetit.  Het begon in een leeg klaslokaal en afgelopen zondagmiddag tijdens de Zomerfair aan de Molenstraat 24, blijkt hoe succesvol haar motto is. Deze hele middag is de ontmoetingsruimte vol met overwegend vrouwen die ideeën opdoen of een workshop volgen. Brigit: ‘Ik weet hoe lastig het is om de stap te nemen; om de drempel over te komen. Vooral als er een groep zit te werken aan tafel. Daarom heb ik altijd aandacht voor een nieuwkomer. Iedereen is welkom. Het creatief café is er, omdat het verbindt. En soms gaat het verder dan dat. Ik heb twee mensen, die ook samen op vakantie zijn geweest. Dat contact is hier ontstaan’, glundert ze met gepaste trots. 

Sociale cohesie
Verbindingen ontstaan vooral in een dorp als vanzelf. Het is de intieme sfeer van een dorp, waarin elkaar groeten en naar elkaar omkijken als vanzelfsprekend geldt. Die sociale cohesie is echter niet altijd vanzelfsprekend. Deze kille term voor een warm gevoel bij mensen te laten ontstaan dat ze erbij horen, dat niemand alleen hoeft te zijn en interesse in elkaar tonen is wel iets wat je bewust doet. Dat is wat Anja, Brigit en vele andere in het dorp zo groots maakt.

In beide creatieve ruimtes kun je gratis terecht. Slechts een kleine onkostenvergoeding wordt gevraagd. ‘Kom een keer sfeer proeven’, is de uitnodiging van Brigit. Creatief café bij Gittepetit is dinsdagavond, donderdag- en zaterdagmiddag en vrijdagochtend.

Anja heeft ook op afspraak een luisterend oor of helpt met je schilderijen. Is bellen een te hoge drempel? Loop dan eens binnen bij Veiver (veiligheid en vertrouwen) op vrijdagavond of een woensdag. 

Tekst: Ellen van Slooten
Foto Gittepetit: Coen Brekelmans
Foto Veiver: Ingrid Roets

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op