De Schakel
Uitgelicht
Creatieve, grappige en leerzame activiteiten in en rond huis (deel 2): Kwartetspel

Met onze kleinkinderen deden wij, vóór de quarantaine, verschillende activiteiten die leuk, leerzaam en creatief kunnen zijn. Bijvoorbeeld het zelf maken van kwartetspellen. Diertjes-in-en-rond-huis-kwartetspel: een kwartetspel van alle soorten diertjes, die in en rond het huis te vinden zijn, zoals:…

Met onze kleinkinderen deden wij, vóór de quarantaine, verschillende activiteiten die leuk, leerzaam en creatief kunnen zijn. Bijvoorbeeld het zelf maken van kwartetspellen.

  1. Diertjes-in-en-rond-huis-kwartetspel: een kwartetspel van alle soorten diertjes, die in en rond het huis te vinden zijn, zoals: mieren, vlinders, kevers, spinnen, torretjes, vogels, pieren, enz.

Daarmee kun je ook oog krijgen voor de afnemende biodiversiteit. Zoek en inventariseer alle diertjes die je kunt vinden. Maak er een schetsje van en/of fotografeer ze. Zoek in boekjes of op internet de naam op van de diertjes die je niet kent. Verbaas je erover hoeveel soorten spinnen of pissebedden er zijn: o.m. gewone, ruwe, kelder-, land- en muur-pissebedden. Orden nu alle gevonden diertjes in groepjes van vier. Geef elke groepje van vier een bestaande of een zelf bedachte naam. Teken dan elk insect op horizontale kartonnetjes van ca. 6 bij 8 centimeter. Schrijf de naam van dat diertje erbij en schrijf de 3 namen van de andere diertjes van dat viertal er ook bij. Dan heb je een kwartetspel en kun je spelen.

  1. Komisch kwartetspel van bestaande dieren: Neem een boek of een encyclopedie met een alfabetisch register van dieren. Verzamel daaruit alle komische, gekke, humoristische dierennamen, bijv. rafelvis, narwhal, glaskikker, dumbo-octopus, neusaap, en vergeet de blobvis niet, verreweg het lelijkste dier, enz. Zoek bijv. 4 komisch insectennamen, 4 komische vogelnamen, 4 zoogdieren, 4 vissen, 4 amfibieën, 4 huisdieren. enz. Maak daarvan een dierenkwartetspel door deze dieren op kaartjes te tekenen en/of foto’s van deze dieren op kaartjes te plakken.
  2. Komisch dierenkwartetspel van gefantaseerde dierenen dierennamen. Bijv. Ik vraag aan jou van de “Lachebekjes”, de lachgier. Dat zou een vraag kunnen zijn in een komisch dierenkwartetspel. Je kunt er zelf ook nog allerlei komische dierennamen bij verzinnen. Je kunt ook fantaseren hoe die verzonnen dieren eruit zien. Maak dan groepjes van 4 dieren die op een of andere manier bij elkaar horen en verzin er een grappige of carnavaleske groepsnaam bij. Bijv. de lachebekjes, de staartjes, de orenmaffia, de bonterikken, of iets dergelijks. Dit kun je ook online doen met vriendjes en vriendinnetjes. Nu kun ook daarvan een kwartetspel maken je een kwartetspel maken. Door fantasiediertjes te tekenen.

 

Veel plezier en succes!
Opa Gerard

Heb jij ook een creatieve, grappige en leerzame activiteit voor in of rond huis in deze tijd? Stuur een mail naar info@schakel-nu.nl

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op