De Schakel
Jeugd
Creatieve, grappige en leerzame activiteiten in en rond huis (1): gekke tekening

Een ‘gekke tekening maken’, zo noemen onze kleinkinderen dat. Het is een wat moeilijkere activiteit, die vroeger werd beoefend door absurdistische kunstenaars om hun fantasie te trainen. Het is een werkvorm die het waarnemingsvermogen verbreed, associatievaardigheden vergroot en het out-of-de-box-denken…

Een ‘gekke tekening maken’, zo noemen onze kleinkinderen dat. Het is een wat moeilijkere activiteit, die vroeger werd beoefend door absurdistische kunstenaars om hun fantasie te trainen. Het is een werkvorm die het waarnemingsvermogen verbreed, associatievaardigheden vergroot en het out-of-de-box-denken bevordert. Je kun het met twee tot vier deelnemers doen. Ieder heeft een potlood of balpen van dezelfde kleur. Neem dan een blanco A4tje of groter. 

De eerste deelnemer tekent nu ergens op dat papier één vorm. Bijv. één rondje, één gezichtje, één simpele bloem of een grillige vorm. De tweede mag nu één ding toevoegen, bijv. van het rondje een gezicht maken of een ballon of een wiel. Of een grappig lijfje tekenen onder het gezichtje. De derde mag ook weer één ding toevoegen of invullen. En zo kun je om de beurt telkens iets toevoegen, invullen, in een groter verband zetten of herkaderen. Wat de een tekent als een waslijn kan voor de ander een skihelling zijn; uit het oor van de een kan een ander een waterkraantje tevoorschijn laten komen. 

Je mag niets van de ander wegkrassen. Alles wat de anderen getekend hebben, moet in tact blijven. Je mag alleen iets toevoegen. Het papier mag wel gedraaid worden, waardoor sommige afbeeldingen op hun kop komen staan. Zo kan er een ladder tegen een bril gezet worden, om een glazenwasser de bril schoon te laten maken. Juist het vermengen van voorwerpen met grotere en kleinere afmetingen kan heel absurde verhoudingen opleveren. Een waterlijn kan tot vlaggetjesslinger gemaakt worden. Walvissen kunnen vliegtuigen worden, schoorstenen kunnen tafelpoten worden enz. enz. Kortom een aangename, eenvoudige manier van creatief samen improviseren en er plezier in hebben. En zeker geldt hier: Oefening baart kunst.

Ter inspiratie kun je ook kijken naar de schilderijen van Marc Chagall, waarover Jeroen Krabbé momenteel op een weergaloze manier vertelt op de dinsdagavonden op NPO2. 

Veel plezier en succes!

Opa Gerard

Heb jij ook een creatieve, grappige en leerzame activiteit voor in of rond huis in deze tijd?
Stuur een mail naar
info@schakel-nu.nl

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op