De Schakel
Reportage
Corona legt sociale leven niet helemaal lam

Social distancing is een van de maatregen van de overheid om de verspreiding van het Coronavirus zoveel mogelijk te minimaliseren. Het begon nog een beetje onwennig in de persconferentie van 9 maart, waarbij premier Rutte bijna vergat dat hij geen…

Social distancing is een van de maatregen van de overheid om de verspreiding van het Coronavirus zoveel mogelijk te minimaliseren. Het begon nog een beetje onwennig in de persconferentie van 9 maart, waarbij premier Rutte bijna vergat dat hij geen hand meer mocht schudden met Jaap van Dissel van het RIVM. Daarna volgde in een rap tempo de maatregel om thuis te blijven, indien mogelijk thuis te werken. En in navolging van de universiteiten en de hogescholen, ging het gehele onderwijs dicht. We kregen contact met de buitenwereld va internet, en allerlei digitale mogelijkheden, naast het bellen. 

In het dorp komen allerlei initiatieven naar boven om elkaar te helpen en de eenzaamheid te bestrijden. Ook jonge ouders met schoolgaande kinderen, zijn op zoek naar manieren om elkaar te ontmoeten, zonder de deur uit te gaan.

Zo was afgelopen zaterdagavond een bijzondere avond voor 15 koppels, die elkaar kennen van Rennevoirt. Een welkome afwisseling op het inmiddels al 3 weken thuis vertoeven. Juf Monique Baans en ouder Janka Verkerke namen het initiatief om een quiz te maken. Via Zoom kregen de deelnemers een link om in te loggen, zodat ze met elkaar konden beeldbellen. Op hun mobiele telefoon downloaden ze de app van Kahoot! om de antwoorden te kunnen geven. Het leverde een gezellig avondje quizzen op. 

‘Zie het als een pubquiz, maar dan thuis’, legt een van de deelnemers uit. Samen met haar dochters was ze ‘s middags al druk in de weer om een schaal borrelhapjes voor die avond te maken. Die werden dan bij de voordeur gezet bij een van de andere teams. Zo kreeg iedereen een schaal met 15 traktaties voor de avond. Lekker feestelijk. Tijdens de quiz was het grappig dat sommige stellen het geluid niet uit hadden gezet en het antwoord in hun enthousiasme hardop riepen en niet meteen doorhadden dat ze het aan het voorzeggen waren. Twee uur lang vergaten ze even dat Corona het leven op de kop zet. Met 80 vragen en doe-opdrachten en de Zoom afterparty hebben ze weer even contact gehad met vrienden en lotgenoten. 

In de media gaat veel aandacht naar gezinnen met kinderen, die niet naar school kunnen en waar thuiswerken al spanningen met zich mee kan brengen en dat er ook nog eens de huiswerkopdrachten van school samen met de kinderen doorgenomen moeten worden. Ook hier is naast drukte thuis, ook het missen van je sociale contacten buiten je gezin om, een gemis. Maar nog erger is het misschien wel als je een minimaal sociaal netwerk hebt. Als je weinig of geen familie hebt. Laten we behalve voor elkaar te zorgen, ook omkijken naar anderen in het dorp. Heb je een mooi initiatief, breng de redactie van De Schakel op de hoogte. We proberen ook in deze tijd een schakel te zijn voor iedereen die eenzaam is.  

Tekst en foto: Ellen van Slooten

About the author

Related Posts