De Schakel
Nieuws
Corona-Herinneringsboom in Heukelom

In de vier ‘samenlevingen’ van de gemeente Oisterwijk: Oisterwijk, Moergestel, Haaren en Heukelom had burgemeester Hans Janssen al op zaterdag 27 februari jl. viermaal de schop ter hand genomen om zogenaamde Corona-herinneringsbomen te planten. Hij deed dat speciaal op die…

In de vier ‘samenlevingen’ van de gemeente Oisterwijk: Oisterwijk, Moergestel, Haaren en Heukelom had burgemeester Hans Janssen al op zaterdag 27 februari jl. viermaal de schop ter hand genomen om zogenaamde Corona-herinneringsbomen te planten. Hij deed dat speciaal op die dag omdat exact een jaar eerder de eerste Nederlandse patiënt, Joost Boons uit Loon op Zand, in het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis te horen kreeg dat er bij hem corona was gediagnostiseerd.

 

Het planten van de herinneringsbomen is een initiatief van diverse mensen uit deze vier kernen. Het belangrijkste is het feit dat de bomen inderdaad herinneren aan hoe corona de gemeente heeft getroffen. Iedereen kan er uit persoonlijke ervaring over vertellen. Dit geeft wel aan hoe groot de impact was en is.

 

Sinds de Tweede Wereldoorlog is er in de vier genoemde plaatsen niets gebeurd dat zulke grote gevolgen heeft gehad. Iedereen hoopt oprecht dat dit ook nooit meer zal gebeuren en dat corona de wereld uit zal gaan.Na een zware anderhalf jaar, vol lockdowns en vrijheidsbeperkende maatregelen, zijn mensen toe aan een feestje of vakantie. Maar door de oplopende besmettingen worden we nu ondanks het vele vaccineren teruggeworpen in de tijd.

Toch vond er op woensdag 14 juli jl. in Heukelom de onthulling van een plaquette plaats op het ‘spieke’ van de Heukelomseweg met Het Heikespoor.

Veertig leerlingen van de Oisterwijkse basisscholen Den Akker en De Molenhoek waren met de ‘benenwagen’ om 10.30 uur present om de plaquette voor de koningslinde te onthullen. Van de organisatie hadden de leerlingen op de scholen eerder een lesbrief gekregen en doorgenomen over het hoe en waarom van het planten van de herinneringsboom.

.

Onthulling herinneringsbordje

De voorzitter van de Buurtraad van Heukelom, John van Dongen praatte de ‘plechtigheid’ aan elkaar. De Heukelomse leerlingen Ties Vugs en Piet van Dingstee lazen een stukje voor. Twee andere leerlingen, Emma van Kasteren en Tim Wilborts uit wijk Pannenschuur, trokken de Brabantse vlag van de plaquette en juf Harriët de Vries legde samen met leerling Anne Marcelissen een boeket bloemen bij de plaquette voor alle coronagevallenen. De leerling-groepen 5 en 6 zeggen het hopelijk voort.

Foto: Bas Haans

Tekst: Rinus van der Loo

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Familie de Brouwer
Telefoon: 013 - 540 07 41

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op