De Schakel
Pennenstreek
Corona-crisis in Berkel-Enschot

‘Mag je eigenlijk nog knuffelen?’ De wereld is in de ban van het Coronavirus. Zoveel doden, zoveel (ernstig) zieke mensen in overvolle ziekenhuizen. Het dagelijkse leven is lamgelegd. De wereld staat stil. Ook in Berkel-Enschot. Een impressie van een schrijvende…

‘Mag je eigenlijk nog knuffelen?’

De wereld is in de ban van het Coronavirus. Zoveel doden, zoveel (ernstig) zieke mensen in overvolle ziekenhuizen. Het dagelijkse leven is lamgelegd. De wereld staat stil. Ook in Berkel-Enschot. Een impressie van een schrijvende postbode.

“Bizar”, is een veel gebruikte term om de Corona-crisis te beschrijven. Het is ouderwets stil op straat, maar in dit geval is ‘’nieuwerwets’’ een betere aanduiding. Deze stilte voelt als onbekend, onwerkelijk en onwezenlijk. Als nooit vertoond. De pandemie waar deskundigen al jaren voor waarschuwen, is gekomen. De gevolgen zijn dramatisch. 

Mondkapjes
Tijdens mijn dagelijkse ronde als postbezorger merk ik het ook. Nu zijn de straten en pleinen op een normale doordeweekse (werk)dag in Berkel en Enschot ook niet bepaald het decor van bruisende activiteiten en veel reuring, maar alles voelt nu anders. Iedereen zit binnen, scholen zijn dicht, sommige mensen doen boodschappen met mondkapjes. Vaders en moeders werken thuis en helpen hun kroost achter de laptops in de woonkamer met hun schoolwerk. Andere ouders spelen met kleuters in het lentezonnetje. Hier en daar werken mensen in hun tuintje. ‘Alles begint weer te groeien en te bloeien. Met dit weer is het geen straf om in de tuin bezig te zijn’, zegt een man.  

‘Laten we een beetje lief zijn voor elkaar’ 

Ondanks het mooie weer, is er vandaag bijna geen mens op straat te zien. Neem de Kerkstraat in Enschot of de grote open vlakte in de nieuwbouwwijk achter de Sint-Caeciliaschool even verderop. De zon schijnt, de hemel is blauw. Een hond blaft in de verte, babygehuil klinkt uit een raam. Verder hoor je helemaal niets. Elders in de wijk maken drie buurtbewoners zowaar buiten een praatje. Ze staan keurig anderhalve meter van elkaar. De Corona-crisis is ook hier het gesprek van de dag. ‘Mag je eigenlijk nog wel knuffelen?’, vraagt een vrouw zich af, tot hilariteit van haar gesprekspartners. Er kan gelukkig nog gelachen worden.  

Laten we er in deze vreemde tijden maar het beste van maken. Als we een beetje begrip tonen en een beetje lief zijn voor elkaar, komt het vast wel goed. ‘’All we need is just a little patience”, zong Axl Rose ooit in het wereldberoemde nummer Patience van de rockband Guns N’ Roses. Nog even volhouden dus… Hoe lang? Dat weet niemand. Veel sterkte allemaal en blijf gezond!

Tekst: Stefan Latijnhouwers
Foto: Bas Haans

About the author

Related Posts

Bezorging

Familie de Brouwer
Telefoon: 013 - 540 07 41

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op