De Schakel
Reportage
Container voor jongeren nu officieel geopend

Bij de opening van de Jongeren Ontmoetings Plek (JOP) afgelopen woensdag waren behalve dertien jongeren ook de gemeente, Dorpsraad, Jong Brabant, politie, Bewoners Overleg Groep, R-newt jongerenwerk en bewoners vertegenwoordigd. Dat geeft meteen aan dat er bij de komst van…

Bij de opening van de Jongeren Ontmoetings Plek (JOP) afgelopen woensdag waren behalve dertien jongeren ook de gemeente, Dorpsraad, Jong Brabant, politie, Bewoners Overleg Groep, R-newt jongerenwerk en bewoners vertegenwoordigd. Dat geeft meteen aan dat er bij de komst van één simpele container veel partijen zijn betrokken en dat er behalve blije reacties ook verliezers zijn.

“Die jongens moeten ergens beginnen en ze moeten er zelf iets van maken”, Buurtbewoner uit directe omgeving

Door omwonenden zijn zeven bezwaarschriften ingediend. Een poging om de vergunning in te laten trekken door tussenkomst van een rechter is gestrand tijdens een hoorzitting op 21 september. Begrijpelijk dus dat de voorzitter van de Dorpsraad tijdens de opening een warm welkom uitsprak voor de aanwezige bewoners. De officiële opening verrichtte Henk Denissen samen met jongerenwerkster Katie Jayne Eppenhof en Paul, een 18-jarige jongere uit Berkel-Enschot. De initiatiefnemers waren hiervan getuigen vanaf hun droge en windvrije zitplekje in de container.

 

“Ik gun ze die plek van harte; ons is meer politiesurveillance beloofd”, Bert van de Wijngaard, voorzitter Jong Brabant:

Paul heeft samen met zijn vrienden de container geverfd. De zeecontainer is van voren open in een boogvorm. Aan de drie dichte kanten staan stalen banken en in het midden twee tafels die met beton zijn volgestort. Volgens Henk Denissen volledig hufterproof.

“Zitten lekker uit de in wind in het koekblik”, Noah van Schijndel, een van de aanwezige jongeren

Met de jongeren zijn afspraken gemaakt om de plek zelf schoon te houden tot aan de met verf getrokken streep op het asfalt. Dat de jongeren tot nu toe hun taak serieus nemen, blijkt wel uit de volle afvalbak naast de container.

“Trots om te zien hoe de jongeren hun best hebben gedaan voor de JOP in samenwerking met alle betrokken partijen”, Katie Jayne Eppenhof, jongerenwerker R-newt

Katie Jayne Eppenhof is vooral trots op de vele stappen die deze groep jongeren hebben gemaakt. “Ik begon met afstand en bespeurde weinig vertrouwen, motivatie en verantwoordelijkheidsgevoel bij de groep. Daar zijn ze nu maanden later, toch echt in gegroeid.” Dit geeft aan dat jongeren een plek verdienen. Voor de toekomst is haar wens dat jongeren ook ruimte krijgen in het nieuwe dorpscentrum bij Koningsoord.

Tekst: Ellen van Slooten
Foto: Bas Haans

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op