De Schakel
Van Berkelse Bodem
Clafoutis met appel en kaneel

Kerstdessert Eenvoud is wat de (kerst)klok slaat in dit recept. Een clafoutis met appeltjes van mijn eigen appelboom. Het is fijn dat je met kerst een dessert van tevoren kan klaarmaken en er ook niet uren voor in de keuken…

Kerstdessert

Eenvoud is wat de (kerst)klok slaat in dit recept. Een clafoutis met appeltjes van mijn eigen appelboom. Het is fijn dat je met kerst een dessert van tevoren kan klaarmaken en er ook niet uren voor in de keuken hoeft te staan, nietwaar?

Maar wat is nu een clafoutis? Het is van oorsprong Frans gebak met kersen, dat als nagerecht wordt gegeten. De kersen worden overgoten met een beslag van eieren, melk, bloem en suiker. Sommige varianten bevatten ook gesmolten boter of room. De taart wordt in de oven gebakken en bij voorkeur lauw geserveerd. Ik heb dus een variant gemaakt op de oorspronkelijke clafoutis. Ik heb de kersen vervangen door schijfjes appel en wat kaneel toegevoegd, zodat je een lekker winterse kerstsmaak krijgt.

Je kan dit dessert eten bij een kopje koffie, bolletje ijs of gewoon alleen het dessert geserveerd met wat poedersuiker erop.

Ingrediënten voor één bakvorm van 26-28 cm:

2 appels in schijfjes

50 gram suiker en 1 zakje vanillesuiker

Snufje zout

Snufje kaneel

250 ml melk

75 gram bloem

3 eieren

Poedersuiker

 

Verwarm de oven voor op 190 graden. Zeef de bloem in een kom en voeg de suiker, vanillesuiker, kaneel en zout toe en meng door elkaar. Voeg de eieren toe en mix kort door elkaar. Voeg daarna de melk toe en mix door elkaar tot er geen klontjes meer zijn. Vet de bakvorm in en verdeel de appels over de bodem, giet daarna het beslag over de appels in de vorm. Bak de clafoutis voor ca 30 minuten in de oven tot hij gaar is. Haal hem uit de oven, laat wat afkoelen en bestrooi met poedersuiker. Om het extra feestelijk te maken leg je er decoratief een kersttakje op.

Hele fijne feestdagen gewenst!

Ellen de Visser

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op