De Schakel
Jeugd
Carnaval op de kinderboerderij in Knollevretersgat (Deel 2)

Vervolg van het lees verhaal Carnaval op de kinderboerderij in Knollevretersgat (2) Wat vooraf ging… klik hier voor deel 1 Knorretje had het erg druk: de getuigen moest hij vragen, de boerderij versieren en kleding regelen. Hij vroeg zich wel…

Vervolg van het lees verhaal Carnaval op de kinderboerderij in Knollevretersgat (2)

Wat vooraf ging… klik hier voor deel 1

Knorretje had het erg druk: de getuigen moest hij vragen, de boerderij versieren en kleding regelen.

Hij vroeg zich wel af wat de tweeling Hokketok en Hokketoktok besproken hadden met ex-Prins Jos. Jos wilde er zelf niets over zeggen.

Snif en Tok waren vereerd dat zij de getuigen mochten zijn.

Kukie, Hokketok en Hokketoktok zouden samen met Ekkie de slingers ophangen.

Ex-Prins Jos had geregeld dat ze van de SOK van het Knollevretersgat een boerentrouwpak en trouwjurk konden lenen én de versiering.

De ringen zouden worden aangevlogen door Ekkie.

Boer Jan had nog een CD met carnavalsmuziek en een Cd-speler.

Nu nog regelen dat er lekker wordt gegeten en ik ben klaar.Dacht Knorretje!

Maar toen hij bij Ria binnenliep, kreeg hij er gelijk heel veel werk bij!

Ria zei: “Knorretje, ik zou het leuk vinden als ik word rondgereden op een kar met Witlokje ervoor. Kun jij dat regelen? Jan mag dat niet weten, het moet een verrassing zijn!”

“Ria, dat gaan we regelen.”

Daarna liep hij door naar boer Jan, die sprak hem aan op fluister toon: “Knorretje je komt als geroepen, ik wil Ria verrassen. Ik wil haar rondrijden met de tractor. Maar mondje dicht, anders is het geen verrassing meer. Hij moet nog wel schoongespoten en versierd worden. Kun jij dat regelen? ”

“Jan, dat gaan we regelen.”

Verdorie, dacht hij, dat wordt nog een probleem met het vervoer. Ze willen allebei iets anders! Ik moet daar eens goed over nadenken.

 

De Boerenbruiloft.

Iedereen zat klaar: Ex-prins Jos d’n Irste van Knollevretersgat als ambtenaar van de onechte burgerlijke stand, was te zien op het grote beeldscherm. Alleen het bruidspaar en Knorretje moesten nog komen. Zouden ze nu op de tractor komen of met paard en wagen? Niemand wist het.

Knorretje had bruidegom Jan bij de boerderij opgehaald, “Boer Jan wat zie je er mooi uit. Zonder baard lijk je tien jaar jonger!”

Boer Jan kon van de zenuwen niets zeggen. Knorretje bracht hem naar de zijdeur van de stal en liet hem binnengaan. Hij knorde: “Jan in de stal staat de tractor, ga er maar op zitten, de rest gebeurt vanzelf.”

Daarna liep Knorretje naar de voorkant van de stal. Daar stond Witlokje met bruid Ria en hij knorde: “Gerrit, Oink en Pinkie open de staldeuren. Ria, pak Witlokje bij de teugels en laat hem maar lopen.” Hij gaf Witlokje een knipoog.

Witlokje hinnikte: “Dat komt dik in orde.”

Witlokje liep naar voren, de grote staldeuren gingen open en de versierde tractor werd door Witlokje uit de stal getrokken met Jan achter het stuur. Ria moest lachen en snapte de bedoeling. Zij pakte de teugels en ging bij Jan op de tractor zitten. Samen reden ze met Witlokje en de tractor een rondje om de boerderij.

Toen ze terug waren nam Knorretje het woord: “Ik geef nu graag het woord aan ex-Prins Jos d’n Irste van Knollevretersgat als ambtenaar van de onechte burgerlijke stand.”

“Lief bruidspaar, beste dieren van de kinderboerderij. We zijn vandaag bij elkaar om Boer Jan en dokter Ria in de onecht te verbinden.

Voor ons staan twee heel bijzondere mensen:

Boer Jan, uit ons eigen Knollevretersgat en Ria, helemaal uit Groningen.

Boer Jan en dokter Ria kennen elkaar nog maar kort, sinds kerstmis. Nu zorgen ze samen voor de dieren op de boerderij. Ik heb begrepen dat er al snel een vonkje oversprong tussen deze twee en nu, tijdens deze dagen van carnaval, gaan ze ons voor als Boerenbruidspaar. Dat gaat vast goed komen met een boer als Jan.

Ook voor Ria hoeven we ons geen zorgen te maken, want zorgen voor een ander is het liefste wat ze doet. Ze kookt graag en zorgt graag dat iedereen het fijn heeft. Kortom, een fantastisch paar!

Dan wordt het nu tijd om over te gaan tot de huwelijksvoltrekking.

Boer Jan, dokter Ria, getuigen konijn Snif en kip Tok, jullie mogen gaan staan.”

“Boer Jan, neem jij tot je onwettige echtgenote, Ria, en voldoe je aan alle eisen die de Knollevretersgatse burgerlijke stand verbindt aan het onechte huwelijk, tot de ontbinding hiervan daar is? Wat is daarop uw antwoord?”

“Ja, ik wil!”

“Dokter Ria, neem jij tot je onwettige echtgenoot, Boer Jan, en voldoe je aan alle eisen die de Knollevretersgatse burgerlijke stand verbindt aan het onechte huwelijk, tot de ontbinding hiervan daar is? Wat is daarop uw antwoord?”

“Ja, ik wil!”

Dan wil ik vragen of Ekkie de ekster de ringen wil brengen.

Knorretje keek omhoog, maar er kwam geen Ekkie aangevlogen. Hij knorde: “Ekkie, kom nou!”

Maar geen Ekkie! De dieren en het bruidspaar werden ongeduldig. Toen kukelde Kukie: “Nu met z’n allen: 1-2-3 Ekkie kom nou!” Alle dieren riepen dat wel drie keer.

Opeens kwam zij aangevlogen, maar zonder ringen. Ekkie was helemaal uit haar doen. “Ik heb ze niet. Ik had gisteren een vriendje op bezoek en ik denk dat die de ringen heeft meegenomen!”

“Weet je waar hij is?” knorde Knorretje.

“In de boom aan de voorkant van de boerderij heeft hij zijn nest.”

“Blijven jullie hier, Oink, Ekkie en ik gaan hem een bezoek brengen. Boer Jan zet jij muziek op en ga allemaal maar in de polonaise.”

Met zijn drieën liepen ze naar de boom. Ja hoor, daarboven zat hij in zijn nest. Hij was bezig met de ringen op te poetsen.

“Sssst,” knorde Knorretje, “we moeten een plan bedenken om de ringen terug te krijgen. Ekkie, waar houdt jouw vriend van en hoe heet hij?”

“Nou, hij is mijn vriend niet meer. Hij heet Jattie en houdt van grapjes.”

“Oké, dit gaan we doen:” Knorretje vertelde zachtjes wat zijn plan was.

Ekkie vloog naar een tak en zorgde dat Jattie haar niet zag. Daarna ging Knorretje voor de boom staan en knorde: “Zo Jattie, jij hebt daar een mooie ring.”

“Ha, ha, ” kraste Jattie, “Die heb ik en jij niet, ik heb er zelfs twee!”

“Zo, heb jij er twee, daar geloof ik niets van, laat eens zien?”

Jattie nam de twee ringen in zijn snavel en liet ze aan Knorretje zien. Daarna legde hij ze weer terug in zijn nest.

“Kun je ze even naar beneden gooien, we zijn net met een trouwerij bezig.”

“Nee, dat ga ik niet doen, ik vind ze veel te mooi.”

“Als je dat niet doet, dan stuur ik het moddervarkentje naar je toe. Dat is het lelijkste en gevaarlijkste beest van de boerderij.”

“Jij maakt me niet bang, je doet maar.” Jattie pakte de ringen in zijn snavel en keek wat er ging gebeuren.

Onder de boom stond Oink, helemaal onder de modder, en hij probeerde in de boom te klimmen. Jattie keek met grote ogen naar wat er beneden gebeurde. Oink probeerde het wel, maar viel telkens op de grond! Jattie begon te lachen, te lachen: “Ha, ha, ha, ha.” Zijn snavel ging open en de ringen vielen naar beneden op het dak van de boerderij. Ekkie zag het gebeuren, zij pikte de ringen op en vloog naar de trouwerij.

“Hee, stelletje dieven, die ringen zijn van mij!” kraste Jattie lachend.

Knorretje en Oink renden vlug terug naar de bruiloft.

Ze waren net bezig met: “Doe een stapje naar voren en een stapje terug…”

Toen ze klaar waren ging iedereen weer zitten.

Ekkie vloog op de schouder van Ria en gaf de twee ringen aan boer Jan.

Ria, deed de ring bij Jan om zijn vinger en Jan deed de ring bij Ria om de vinger.

“Jullie mogen elkaar kussen en zijn nu officieel in de onecht verbonden!” zei ex-prins Jos d’n Irste.

Ria en Jan kusten elkaar. Daarna wilden ze de polonaise inzetten.

Maar ex-prins Jos wilde nog wat zeggen: “Beste feestelingen, morgen om twee uur kom ik terug om dit huwelijk weer te ontbinden. Maar ik heb nog een speciaal verzoek van de tweeling Hokketok en Hokketoktok. Willen zij met hun ouders naar voren komen?”

Kukie, Tok, Hokketok en Hokketoktok gingen voor het scherm staan.

Iedereen was stil. Er werd gefluisterd: “Gaan die ook met elkaar trouwen?”

Kukie, Okkie, Tokkie en Tok

“Beste Hokketok en Hokketoktok, jullie hebben gevraagd om jullie naam te mogen veranderen. Omdat ik vandaag speciale ambtenaar van de onechte burgerlijke stand van het Knollevretersgat ben, verander ik met toestemming van jullie ouders jullie namen. Vanaf nu zijn jullie namen veranderd: Hokketok heet voortaan Okkie. Hokketoktok heet voortaan Tokkie, gefeliciteerd.”

Kukie en Tok feliciteerden hun dochters als eerste.

Daarna werd er een polonaise ingezet en kon het feest op de kinderboerderij beginnen. Er was genoeg eten en drinken voor iedereen en het bruidspaar danste de hele avond. Het Knollevretersgat trakteerde alle dieren op speciaal eten en voor de varkens heerlijke knollen.

De volgende morgen was iedereen bezig om de boerderij er weer pico bello uit te laten zien. Voor tweeën zaten ze al weer samen met het bruidspaar bij het grote scherm en precies om twee uur verscheen ex-Prins Jos. Hij begon meteen: “Geacht onecht bruidspaar. Ik hoorde dat het na één nacht al genoeg was en dat jullie weer vrij willen zijn. Wat is daarop jullie antwoord?”

Boer Jan hield zijn hand tegen de mond van Ria: “Geachte ex-Prins Jos, mag ik er nog even over nadenken?”

Jan ging op zijn knieën: “Lieve Ria, we kennen elkaar nog maar kort, maar toch wil ik je vragen of jij ECHT mijn vrouw wil worden?”

Ria knikte en zei: “Ja lieve Jan, dat wil ik heel erg graag.”

“Hey Kukie, waar blijf je nou?” knorde Knorretje.

“Wat…?”

“Ze willen gaan trouwen!”

“Ik wist het, ik wist het, ze gaan trouwen!”

Ex-prins Jos d’n Irste wilde nog iets zeggen, maar dat werd niet verstaan, want er was weer een groot feest op de boerderij tot diep in de nacht.

En hoe was het met Knorretje? Hij was moe maar heel gelukkig. “Knor, knor, alaaf, alaaf, alaaf.”

 

Verhalen van Knorretje: aflevering 5

Illustraties: Marjolein Stok

Verhalenverteller: Wim Verbunt

Gastrol: Jos van Baast als ex-prins Jos d’n Irste

About the author

Related Posts

Bezorging

Familie de Brouwer
Telefoon: 013 - 540 07 41

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op