De Schakel
Uitgelicht
Carnaval ….hoe het begon…

Carnaval is een eeuwenoud verschijnsel. Wie de geschiedenis er op na slaat, leest dat er verschillende feesten en gebruiken van de Middeleeuwen en zelfs ervoor bron zijn voor (het vieren van) carnaval. Tilburg viert dit jaar het 55-jarig bestaan van…

Carnaval is een eeuwenoud verschijnsel. Wie de geschiedenis er op na slaat, leest dat er verschillende feesten en gebruiken van de Middeleeuwen en zelfs ervoor bron zijn voor (het vieren van) carnaval. Tilburg viert dit jaar het 55-jarig bestaan van de carnavalsstichting en de Oeteldonkse club is zelfs opgericht in 1882. Carnaval in Berkel-Enschot kwam pas wat later op gang. Voor zover bekend, was de eerste initiatiefnemer, die het carnavalsfeest nieuw leven in blies, de familie Leermakers. Zij organiseerden in 1963 carnavalsfeesten in ‘De Lekpot’. Het was meteen één groot succes want per avond werden er zeker 300 honderd kaarten verkocht!

Den Groaten Haomer
Het succes van De Lekpot werkte aanstekelijk, want in 1968 werd een heuse carnavalsvereniging opgericht: Den Groaten Haomer. Deze ‘club’ werd opgericht in Café Concordia bij Frans en Jeanne Vromans (foto). De naam Den Graoten Haomer is ontstaan toen op een dag een houthakker een grote knoest meebracht. Deze knoest werd het symbool van Den Groaten Haomer. 

De S.O.K. 
1976 werd een historisch jaar: de oprichting van de S.O.K. (Stichting Openbaar Karnaval). Deze stichting zorgde ervoor dat het carnaval, onder toeziend oog van de Prins, in goede banen werd geleid. Ook werden andere carnavaleske activiteiten georganiseerd, zoals het Malle Muze Fist en het Tonpraoten. Eerste Prins van Knollevretersgat was Fons den Irste (Fons Spaninks). Frits Knibbeler was eerste voorzitter van de SOK en later, vanaf 1984, 3 seizoenen lang Prins Frits den Irste.  

Knollevretersgat
Na de oprichting van de SOK moest er ook voor Berkel-Enschot een carnavaleske naam bedacht worden. Via dit blad werd een prijsvraag uitgeschreven, om zo meer mensen te betrekken in het bedenken van een naam.

Voorwaarden, de naam mocht niet gekoppeld zijn aan enkel Berkel of aan Enschot, niet kwetsend zijn, creatief, de naam moest een historische achtergrond hebben en de naam mocht niet al in de regio voorkomen. De keuze viel op de naam Knollevretersgat. In een boekwerk binnen de heemkundekring wordt de knol als een culinaire lekkernij omschreven en bij dat verhaal werd ook Heukelom genoemd. De inzender was Theo Brekelmans en die is later daarvoor ook onderscheiden.

44 jaar
In 2020 bestaat de SOK 44 jaar en dit bijzondere jaar (4×11) wordt uitbundig gevierd. Maar eerst vierenwe dit jaar nog carnaval, met aankomende vrijdag en zaterdag de uitverkochte Tonpraot-avonden. Daarna, vanaf 1 tot en met 5 maart, staat het dorp vol van de festiviteiten, tradities en ontmoetingen. Alaaf.

Tekst: Elke van Dommelen
Foto: Archief Den Groaten Haomer

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op