De Schakel
Nieuws
Carillon speelt voortaan op rotonde Koningsoordlaan

Jarenlang was het een vertrouwd beeld – of beter nog – een vertrouwd geluid op winkelcentrum Eikenbosch: het carillon. Binnenkort zal het klokkenspel verplaatst worden. Niet naar een van de winkelstraten, maar naar de rotonde aan de Koningsoordlaan. ‘Jammer, maar…

Jarenlang was het een vertrouwd beeld – of beter nog – een vertrouwd geluid op winkelcentrum Eikenbosch: het carillon. Binnenkort zal het klokkenspel verplaatst worden. Niet naar een van de winkelstraten, maar naar de rotonde aan de Koningsoordlaan. ‘Jammer, maar het is gelukkig wel weer te horen,’ aldus Anton van Dorp van Heemkundekring De Kleine Meijerij.

 

‘We zijn uiteraard blij dat het carillon niet ergens in een opslag verdwijnt, maar dat het in ieder geval een nieuwe plek krijgt binnen Berkel-Enschot’, aldus waarnemend voorzitter van de heemkundekring Anton van Dorp. ‘Toch vonden we het jammer dat het daar in eerste instantie als een niet-werkend klokkenspel zou worden geplaatst. Een carillon is gemaakt om te spelen en niet alleen om naar te kijken. Het is geen standbeeld.’ Bovendien vindt De Kleine Meijerij dat de klanken van de klokken zorgen voor sfeer en dat het carillon dus eigenlijk een betere locatie verdient dan weggestopt te worden bij de parkeerplaats en het spoor. ’We zagen het liever op een betekenisvollere en gezelligere plek, meer onder de mensen. Bijvoorbeeld op het terreintje tussen het oude klooster en de nieuwbouw van het winkelhart waar ook de Koningsoordboom staat en waar de markt gehouden wordt.’

 

‘Carillon zorgt voor sfeer en vrolijkheid’

 

Klokslag 12 uur
En dus klopten ze aan bij de gemeente met het verzoek de beoogde nieuwe locatie van het carillon te heroverwegen. De gemeente erkende wel de cultuurhistorische waarde van het klokkenspel, maar hield toch vast aan de oorspronkelijke al in 2018 afgesproken plannen om het carillon op de rotonde te plaatsen. ‘Een meer prominente plek zou volgens de gemeente vooral voor overlast zorgen bij de omwonenden,’ aldus Van Dorp. ‘Gelukkig is het nu wel de bedoeling om het carillon tóch te laten spelen. Voorlopig alleen overdag, om 12 uur.’ De gemeente wil hiermee mogelijke geluidsoverlast voor omwonenden voorkomen.

Het carillon werd vervaardigd door Petit & Fritsen (nu Koninklijke Eijsbouts) en bij de opening van Winkelcentrum Eikenbosch in 1972 geplaatst. Toen hingen de klokken nog aan een houten draagconstructie. In 1993/1994 werd het klokkenspel op metalen staanders gezet. Er kwamen 4 klokken bij en daardoor werd het een volwaardig automatisch klokkenspel waarbij verschillende liedjes voorgeprogrammeerd konden worden. ‘Hopelijk zorgen de weldadige klanken van de klokjes ook vanaf hun nieuwe plek voor sfeer en vrolijkheid,’ aldus Anton.

Tekst: Noortje de Kok
Foto: Peter Timmermans (carillon) en Bas Haans (rotonde) Carlijn Vissers-Hoogers (plaatsing carillon op rotonde)

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op