De Schakel
Bedrijf in beeld
Buro LOT. Leefstijl, Opvoeding en Training

Wilijam van Rijsewijk heeft met haar ruime ervaring in de gezondheidszorg en het opstarten van Buro LOT gehoor gegeven aan de vraag om hulp en adviezen rondom overgewicht. Ze biedt een op maat gemaakt leefstijlprogramma aan.    AchtergrondWilijam heeft HBO Jeugdwelzijnswerk…

Wilijam van Rijsewijk heeft met haar ruime ervaring in de gezondheidszorg en het opstarten van Buro LOT gehoor gegeven aan de vraag om hulp en adviezen rondom overgewicht. Ze biedt een op maat gemaakt leefstijlprogramma aan.   

Achtergrond
Wilijam heeft HBO Jeugdwelzijnswerk gestudeerd en ruime ervaring vanuit de polikliniek kindergeneeskunde. Ze adviseerde ouders in de opvoeding, specifiek gericht op incontinentie of overgewicht bij kinderen. Haar affiniteit ligt bij incontinentie overgewicht; ‘ik zag mensen echt worstelen, ook met het stigma eromheen’. Regelmatig vroegen ouders om hen óók in de thuissituatie te ondersteunen en begeleiden. Daaruit is het idee ontstaan en heeft Wilijam in 2018 Buro LOT opgezet. Aanvullend heeft zij in 2019 de geaccrediteerde opleiding tot Leefstijlcoach afgerond.

COOL
Wilijam zag dat niet alleen het kind, maar vaak het hele gezin worstelde met overgewicht. Om ook aan volwassenen (vanaf 18 jaar) ondersteuning te kunnen bieden is Wilijam zich gaan richten op COOL; COaching Op Leefstijl en heeft deze werkwijze geïntegreerd in haar aanbod. Het programma is gericht op mensen met BMI vanaf 30 én een BMI boven de 25 mét een risico op hart- en vaatziekten of diabetes type 2. Een verwijzing van de huisarts is nodig, maar alle zorg wordt volledig vergoed door zorgverzekeraars. Bij COOL staat niet zozeer het afvallen centraal, maar het veranderen van leefstijl (voeding, slaap en sport). De kracht zit hem in het groepseffect, waarin men elkaar kan ondersteunen. ‘Leefstijlverandering is volgens onderzoek effectief als dit langdurig en intensief wordt aangeboden’ zegt Wilijam. Buro LOT biedt de gecombineerde leefstijlinterventie COOL aan, bestaande uit 16 groeps- en 8 individuele bijeenkomsten. Debijeenkomsten zullen worden gegeven in het Gezondheidscentrum Koningsoord. Deelnemers kunnen zich hiervoor aanmelden. 

Kwaliteit van leven
Belangrijk in leefstijlinterventie is volgens Wilijam dat ‘je goed aanvoelt wat een deelnemer wil, oordeelloos bent, mensen in hun kracht zet en hen het vertrouwen geeft dat verandering ook en juíst met kleine stapjes haalbaar is. Iedereen moet zich gehoord en gezien voelen’. De feedback die Wilijam krijgt is mooi; mensen voelen zich niet bekeken, ze beweegt mee in wat je nodig hebt en gaat echt naast je staan om de kwaliteit van leven te verbeteren.   

Tekst: Kelly Heijzelaar
Foto: Bas Haans

Buro LOT
Burg. Panislaan 62
5057 AG Berkel-Enschot
T: 0613737245
E-mail: info@burolot.nl
I: www.burolot.nl
Facebook

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op