De Schakel
Met Passie
Buiten bij de paarden

Een pakketje kinderen schuilt onder een groen zeil. Het plenst! Ze dribbelen richting inloopstal. Hier staat Ylona, de Fjordenmerrie. Haar hoofd schiet omhoog. Iets geks wappert, heeft 16 benen, groot en klein. Onraad…! Ze galoppeert erop af. De kinderen onder…

Een pakketje kinderen schuilt onder een groen zeil. Het plenst! Ze dribbelen richting inloopstal. Hier staat Ylona, de Fjordenmerrie. Haar hoofd schiet omhoog. Iets geks wappert, heeft 16 benen, groot en klein. Onraad…! Ze galoppeert erop af. De kinderen onder het zeil verstijven. Tinus, de oudste van de kudde, komt kijken. Hij zet zijn tanden in de hoek en het zeil glijdt van de kinderkopjes. Ylona briest opgelucht.

Al acht jaar duikt Annelies Engelberts (59) vrijwillig in de wereld van dé paarden in Esbeek; experts in ‘leven in het nu, zonder oordeel’. ‘Hun huis’ bestaat uit een inloopstal, open plek met poel, bos en wei. Dit geeft de kudde van zeven paarden alle ruimte om te doen en laten wat ze willen. “Sinds drie jaar richten we ons geheel op het zijn bij de paarden en wordt er niet meer gereden”, vertelt Annelies stralend.

Kindermiddagen
Samen met twee gelijkgestemden begeleidt Annelies kindermiddagen. In het huis van de kudde rollen de avonturiers, zonder planning, van de ene gebeurtenis in de andere. Spelen, ravotten en experimenteren. Een zestal kinderen volgt de paarden of de paarden volgen hen. Hoe ruikt zand eigenlijk? Kun je een paard borstelen met een dennenappel? Wat zit er allemaal in paardenpoep? Kun je vuur maken als het regent? In deze speelse ruimte ontstaat er een vrijheid, waarin ieder zichzelf kan zijn, zowel paard als kind.

Bijzondere momenten
Annelies observeert graag. Zo ziet ze bijvoorbeeld hoe Gimmy, de zoon van Ylona, de scherpe hulstblaadjes met zijn tong goed legt, zodat hij zichzelf niet prikt tijdens het eten. “Als je echt kijkt, kun je zoveel zien.” Annelies’ ogen twinkelen. “Er ontstaan ook grappige situaties, zoals een mini- Shetlander, die in een net gegraven kuil gaat staan of een nieuwsgierig veulen, dat een kinderkruiwagen vol zand omkiepert. Juist die kleine, mooie momenten. Dat is het!” Sven, een Shetlander, gaf Annelies haar mooiste ervaring. Hij liet teder zijn grote paardenhoofd zakken, tot deze tot stilstand kwam tegen het voorhoofd van een zittend meisje. Even samengesmolten in het ogenblik. “Prachtig!” 

De belevingen schudde Annelies’ schrijftalent wakker en een tiental verhalen draafden haar computer binnen. Ze is nu bezig alle verhalen te herschrijven tot kinderboek, zodat ieder die wil, een kijkje kan nemen in deze unieke paardenwereld. Meer info over deze passie: www.paarden-kracht.nl

Tekst: Maartje van Beurden
Foto: Jannet Dijkgraaf, bewerkt door Peter Timmermans

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op