De Schakel
Nieuws
Bouwplan Durendaelweg 2-4 stuit op protest

Net voorbij Boerderij Denissen maakt de Durendaelweg een flauwe bocht. Daar staan de gebouwen van de kinderopvang. Daarvoor was het een school. De kinderopvang is vertrokken en nu ligt er een plan van BPD Ontwikkeling uit Eindhoven om de gebouwen…

Net voorbij Boerderij Denissen maakt de Durendaelweg een flauwe bocht. Daar staan de gebouwen van de kinderopvang. Daarvoor was het een school. De kinderopvang is vertrokken en nu ligt er een plan van BPD Ontwikkeling uit Eindhoven om de gebouwen te slopen en er huizen te bouwen. Niet iedereen is daar gelukkig mee.

Moeten er nog meer bomen in Berkel-Enschot worden gekapt?

Bomen kappen langs de Durendaelweg
De bewoners van huizen van de erachter gelegen Erasmuslaan zien hun woonomgeving flink veranderen. De gebouwen van de kinderopvang zijn een paar meter hoog, terwijl de te bouwen huizen ruim elf meter hoog worden. Er moeten ook 19 bomen verdwijnen, die in de weg staan. Ze kijken in het vervolg tegen de hogere huizen aan en er verdwijnt weer groen. Daar zit niemand op te wachten.

Janiek Bothe heeft mede namens andere bewoners van de Erasmuslaan al snel contact met de gemeente en BPD gezocht. Zij hebben toegezegd om één en ander in samenspraak met de bewoners van de huizen aan de Erasmuslaan te gaan realiseren. Maar vertelt ze: “Ze zeggen dat wel, maar we krijgen de indruk dat ze toch gaan doen wat ze willen en dat er niet veel aan de plannen zal veranderen. We voelen ons niet gehoord”.

De gemeente en BPD werken samen met de burgers
Gemeente Tilburg vertelt ons dat er uiteraard regelmatig plannen worden uitgevoerd, waarbij op bestaande locaties huizen worden gebouwd. Ze hebben voor dit soort gevallen een Omgevingsdialoog vastgesteld. Deze is ook hier toegepast. Volgens die richtlijnen is er door BPD een inloopavond georganiseerd. Daarna zijn de direct omwonenden uitgenodigd voor een nader gesprek. Op basis hiervan wordt een wijziging van het bestemmingsplan ingediend. Dat betekent dat het proces van overleg met omwonenden nog niet is afgerond.

In een gesprek met Frans van den Boomen van BPD wordt dit bevestigd: “Wij voeren dit soort plannen alleen maar uit in goed overleg met gemeente en omwonenden. Maar dat betekent natuurlijk niet dat omwonenden in alles hun zin kunnen krijgen”.

Janiek Bothe zou het liefst zien dat het hele plan van tafel gaat en dat de bestemming van gemeenschappelijke voorziening wordt gehandhaafd. “Dan kunnen we altijd nog zien wat er daar gaat komen”. Afwachten dus.

Tekst: Jan van der Straaten
Foto: redactie

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op