De Schakel
Reportage
Bouwplaats Koningsoord

Van een rustige omgeving rondom het Trappistinnenklooster is in Berkel-Enschot al jaren geen sprake meer. Maar wat is er vandaag de dag dan wélgaande achter de bibliotheek op het enorme bouwterrein? Dat ontdekten bijna duizend Berkel-Enschottenaren zaterdag 15 juni jl. tijdens…

Van een rustige omgeving rondom het Trappistinnenklooster is in Berkel-Enschot al jaren geen sprake meer. Maar wat is er vandaag de dag dan lgaande achter de bibliotheek op het enorme bouwterrein? Dat ontdekten bijna duizend Berkel-Enschottenaren zaterdag 15 juni jl. tijdens de Dag van de Bouw.

Achthonderd splinternieuwe woningen, romantische winkelstraatjes en drie supermarkten met een groen dakterras: het klinkt allemaal nog een beetje onwerkelijk. Toch is dat wat Koningsoord over enkele jaren te bieden heeft, vertelt bouwplaatsmanager Bauke Madlener. Vergezeld door vele nieuwsgierige dorpsbewoners betrad hij zaterdag ‘bouwplaats Koningsoord’. Gelukkig keken de bezoekers daar dwars doorheen: wat zijn ze onder de indruk van alles dat in slechts één jaar tijd is neergezet. 

Dringende vragen 
Bovendien kregen Berkel-Enschottenaren eindelijk de kans om hun dringende vragen te stellen. Een veelvoorkomende: hoe zit het nou met de bouw van het nieuwe winkelcentrum? ‘In 2020 kan er hier gewinkeld worden’, verzekert rondleider Bauke. ‘De winkels bij het huidige winkelcentrum gaan in éénkeer dicht en openen hier gezamenlijk hun deuren.’ Verder kent het nieuwe dorpshart een Jumbo, Aldi en Albert Heijn, inclusief een binnenplaats waar vrachtwagens hun goederen laden en lossen. ‘Zo proberen we overlast voor de omgeving te beperken’, verklaart Bauke. Ook leren de wandelaars dat de winkelstraten autovrij zullen zijn, dat alle appartementencomplexen een binnen- of daktuin krijgen en dat het eerste deel van de achthonderd woningen inmiddels zijn opgeleverd.

Bouwdiversiteit
De rondleidingen en presentaties van de vorderingen wekken enthousiasme op onder de dorpsbewoners. ‘Dat prachtige centrum ligt straks op loopafstand van ons huis’, aldus Rick en Ellen uit de Sint Willibrordstraat. ‘Voorlopig hebben we het in ons huidige huis nog prima naar ons zin, maar wie weet, over een paar jaar…’. Ondanks de overlast die inwoners ervaren van het bouwverkeer, zijn de bezoekers ronduit positief over te stand van zaken. Wel moet er nog een hoop gebeuren, beaamt Bauke.  ‘Met name de bouwdiversiteit maakt het tot een uitdaging. Terwijl de huurwoningen zo goed als af zijn, moet meteen ook de infrastructuur worden aangelegd. Maar dat is het allemaal dubbel en dwars waard.’ 

Wil jij op de hoogte blijven van de vorderingen van Koningsoord?
YouTube-kanaal Heijmans zorgt maandelijks
voor een update met een drone.

Daarnaast bedankt Heijmans de vele bezoekers van de Dag van de Bouw voor een leuke dag! 

Tekst: Sabine Doevendans
Foto: Bas Haans

About the author

Related Posts