De Schakel
Reportage
Bouw Koningsoord eindelijk van start

Met een lied, acrobatiek en het doorknippen van een strik is vrijdag 22 juni 2018 symbolische de bouw van het winkelcentrum Dorpshart en woonwijk Mariënkroon gestart.  Wethouder Mario Jacobs nam de grote schaar ter hand en gaf aan verheugd te…

Met een lied, acrobatiek en het doorknippen van een strik is vrijdag 22 juni 2018 symbolische de bouw van het winkelcentrum Dorpshart en woonwijk Mariënkroon gestart. 

Wethouder Mario Jacobs nam de grote schaar ter hand en gaf aan verheugd te zijn dat er zicht komt op het resultaat na jaren van voorbereiden. Hij draagt het dossier nu over aan de eveneens aanwezige wethouder Erik de Ridder.

45 kinderen uit groep 7 van basisschool Sint Caecilia zongen hun lied “Klaar voor de start”. Een van hen is Jasper Vromans. “We hebben voor de dans twee weken geoefend en de tekst zelf bedacht. De oranje kleren vonden we wel passen bij de naam koningsoord, vanwege koning in de naam”, legt Jasper uit. Hij was nog niet eens geboren toen in 2005 het plan voor het nieuwe winkelcentrum bedacht werd. Nu kan de bouw dus echt beginnen.

Het winkelcentrum Dorpshart krijgt vier blokken met winkels en daarboven 139 appartementen. Een blok woningen worden verhuurd via TIWOS. Een ander blok woningen is particuliere huur via Amvest. De andere blokken zijn voor de vrije verkoop. Daarvan is 90% nu verkocht. Bij de woonwijk Mariënkroon komen ongeveer 150 woningen en daarvan is nu ruim 75% verkocht aan voornamelijk jongere gezinnen.

Historisch waardevol
Daan Veeze van Heijmans is ontwikkelaar van het plan Dorpshart  en is heel trots dat ze eindelijk zo ver zijn dat de eerste paal de grond in gaat. Hij voorziet dat het straks prettig winkelen en wonen is op een plek die historisch waardevol is. “We hebben zoveel mogelijk de geborgen sfeer van de trappistinnen behouden. De tuin waar de nonnen hebben gewerkt en geleefd, is respectvol vertaald naar verschillende panden met verschillende straatjes met een groen plein voor meerdere functionaliteiten, zoals de weekmarkt.” Vanuit het terras van Hemels en komende vanuit het trappistenklooster, zie je het nieuwe dorpsplein en daarachter het nieuwe winkelcentrum met 11.000 vierkante meter winkeloppervlak. Boodschappen haal je in drie supermarkten (Jumbo, Albert Heijn en Aldi) en in een apart vers-straatje met daarin onder andere de ambachtelijke bakker en slager. Het winkelgebied zal bijna verdubbeld worden als je het vergelijkt met de huidige 6.000 m2 van winkelcentrum Eikenbosch.

Mariabeeldjes
‘’Karakterwoningen naast hoge verdiepingswoningen”, omschrijft Daan Veeze de woningen die in Mariënkroon gebouwd gaan worden. “Via een subtiele manier hebben we de vertaling gemaakt van het voormalige leefgebied van de nonnen. We hebben Mariabeeldjes laten maken in de gevels en de typische versierselen uit het klooster komen ook terug in de detailleringen van de woningen via smalle hoge ramen, mooie metselmotieven en zinken dakgoten. Een plafond op 3.20 meter hoogte geeft een fijne woonbeleving.”

Ga hier naar het fotoalbum en klik op de foto

Bekijk hier de video impressie

Tekst: Ellen van Slooten
Foto: Peter Timmermans
Video: Marcel Panis
Montage: Bart van Rijsewijk

About the author

Related Posts

Bezorging

Familie de Brouwer
Telefoon: 013 - 540 07 41

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op