De Schakel
Ezelsoren
Boekentips over dieren

Dieren zijn een geliefd onderwerp voor veel schrijvers. Of het nu gaat om een kinderboek of om een journalistiek werk: vaak speelt het dier een hoofdrol. Ze geven ons bijvoorbeeld wijze lessen en diepe inzichten, bieden ons onvoorwaardelijke vriendschap of…

Dieren zijn een geliefd onderwerp voor veel schrijvers. Of het nu gaat om een kinderboek of om een journalistiek werk: vaak speelt het dier een hoofdrol. Ze geven ons bijvoorbeeld wijze lessen en diepe inzichten, bieden ons onvoorwaardelijke vriendschap of hebben menselijke trekjes. Deze keer in de rubriek Ezelsoren vier verschillende boeken over dieren.

 

Wolfie – Andy Harkness

Een prentenboek herken je – zoals de naam al zegt- aan de vele illustraties. Voor ‘Wolfie’maakte illustrator Andy Harkness gebruik van een bijzondere techniek om het boek van prenten te voorzien. Hij tekende of schilderde niet, maar hij boetseerde de personages en de achtergronden uit klei. Het resultaat is een prachtig vormgegeven boek dat niet alleen betovert door de mooie plaatjes maar bovendien een spannend en toch ook lief verhaal vertelt.

 

Wie voorleest aan jonge kinderen herkent het ongetwijfeld: de plaatjes zijn een belangrijk onderdeel van het boek. Ze laten niet alleen zien waar het verhaal over gaat, maar bieden vaak ook iets extra’s. Iets interactiefs: je kunt er iets op aanwijzen, iets zoeken, of tellen. Hoe vaak je het boek ook “leest”, het plaatjes kijken verveelt nooit. Bij ‘Wolfie’is dat niet anders. Op elke bladzijde zie je wat er in het verhaal gebeurt en kun je op zoek naar bijvoorbeeld konijnenoren, of een wollig staartje. Maar wat dit boek nu écht bijzonder maakt, is dat je kunt zien dat alles van klei gemaakt is. Als je goed kijkt kun je de sporen van boetseerwerktuigen als spateltjes en zelfs vingerafdrukken zien!

 

‘Wolfie’ is echt een aanrader om samen met kleine kinderen (vanaf een jaar of 3) te lezen. In eerste instantie lijkt het griezelig te worden, maar uiteindelijk blijkt het vooral een lief en schattig verhaal te zijn.  Een fraai prentenboek waar jong en oud urenlang plezier aan beleven.

 

De Olifantendief- Jane Kerr

Het is 1872. Een jonge zakkenroller, die simpelweg Boy genoemd wordt, moet zien te overleven in een criminele achterbuurt van Edinburgh. Op een dag raakt hij verzeild bij een veiling van wilde dieren. Er zijn twee dierentuineigenaren die tegen elkaar opbieden om een grote olifant met de naam Maharadja in hun bezit te krijgen. De nieuwe eigenaar van de olifant, meneer Jameson, doet Boy een mooi aanbod. Jameson heeft namelijk met zijn concurrent Albright gewed dat hij erin slaagt om met de olifant binnen een week van Edinburgh naar Manchester te lopen. Hij is vastbesloten van de voetreis een groot spektakel te maken en vraagt de jongen om zich voor te doen als de Indiase prins Danjat. Voor Boy, die inmiddels de naam Danny heeft gekregen, is het dé kans om te ontsnappen uit de achterbuurt. Maar onderweg naar Manchester zijn er de nodige hindernissen te overwinnen. Is het Albright die de voetreis wil saboteren? Of dreigt het criminele verleden van Danny hem te achtervolgen?

 

De Olifantendiefis een spannend leesverhaal, geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Hoewel het een flinke pil is (ruim 350 bladzijden) leest het lekker weg. Het thema van de vriendschap tussen mens en dier zal veel lezers aanspreken en de spannende avonturen die ze onderweg beleven staan garant voor de nodige uurtjes leesplezier!

 

De jongen, de mol, de vos en het paard – Charley Mackesie

Dit boek heeft al heel wat prachtige recensies gekregen. Het verhaal gaat  over een eenzame jongen die een mol ontmoet. Ze brengen samen tijd door en wandelen door de wildernis. Op hun tochten ontmoeten ze vos. Vos is vooral stil, want het leven heeft hem pijn gedaan. Ook ontmoeten ze paard, groots en wijs. Maar belangrijker dan het verhaal zijn de dialogen. Uit deze zinnen komen mooie levenslessen naar voren. Zoals bijvoorbeeld :

 

‘‘Wat is het moedigste dat je ooit hebt gezegd?’ vroeg de jongen.

‘Help’ antwoordde het paard.’

 

Wijsheden, gedachten en overpeinzingen die je op je in wilt laten werken. Daardoor is De jongen, de mol, de vos en het paardeen boek waar je maar in wilt blijven lezen en bladeren. Een aanwinst voor iedere boekenkast en voor iedere leeftijd, en een prachtig boek om cadeau te geven.

 

Paarden vliegen businessclass – Olaf Koens

Olaf Koens is correspondent voor RTL Nieuws en is regelmatig in beeld op de televisie. Daarnaast is hij ook schrijver. ‘Paarden vliegen businessclass’ is zijn derde boek na de boeken ‘Oorlog en Kermis’ en ‘Koorddansen in de Kaukasus’ over Rusland en de Kaukasus.

 

Dat iedere cultuur en ieder land zijn eigen normen en waarden heeft, weet natuurlijk iedereen. Opvallend aan dit boek is echter hoe anders de normen en waarden in het Midden-Oosten zijn.

Treffend is wat dat betreft het volgende citaat:

 

In de Golfstaten, in fonkelende steden als Dubai, Doha en Abu Dhabi, worden valken, dromedarissen en paarden beter behandeld dan de miljoenen Pakistaanse of Indiase gastarbeiders die er werken. Dieren verblijven in stallen met airconditioning, mensen wonen in zeecontainers vol stapelbedden.

 

Olaf Koens oordeelt echter niet. Hij constateert als een echte journalist en schrijft de verhalen in een prettige stijl op. Door deze verhalen over dieren, legt hij op een pijnlijke manier de ellende, de hoop en de vrees van het Midden-Oosten vast. ‘Paarden vliegen businessclass’ is realistisch, tragisch, af en toe humoristisch, maar vooral heel verhelderend.

 

Meer recensies?

Neem ook eens een kijkje op de site www.boekrecensiesblog.nl. Daar lees je recensies van bovengenoemde tips en nog veel meer andere boeken.

Wolfie

De Olifantendief

De jongen, de mol, de vos en het paard

Paarden vliegen businessclass

 

Tekst: Noortje de Kok

About the author

Related Posts