De Schakel
Uitgelicht
Boekenhopper: een bieb op miniformaat

Een doosje eieren, pompoenen, zoete aardappels en …. een goed boek. Op het erf van de boerderij van Jan en Arina Schuurmans in Heukelom kan het. Daar staat naast de verse boerderijproducten een zogeheten boekenhopper. Een openbaar boekenkastje waar je…

Een doosje eieren, pompoenen, zoete aardappels en …. een goed boek. Op het erf van de boerderij van Jan en Arina Schuurmans in Heukelom kan het. Daar staat naast de verse boerderijproducten een zogeheten boekenhopper. Een openbaar boekenkastje waar je gratis boeken kunt lenen of ruilen. 

De boekenhopper is een initiatief dat in Oisterwijk werd geboren. Stichting Oisterwijk Centraal kwam met het idee om op verschillende plekken een openbaar boekenkastje te plaatsen waarin boeken een tweede leven konden leiden. Mensen die graag willen dat ook een ander kan genieten van zijn of haar lievelingsboek kunnen een exemplaar in een boekenhopper achterlaten en/of ruilen voor een ander boek. Op die manier genieten meer mensen van hetzelfde boek en wordt ook het aanbod in de boekenkastjes regelmatig ververst.

Leen of ruil een boek
Zo’n anderhalf jaar geleden zag Arina Schuurmans in Oisterwijk een boekenhopper staan en ze was gelijk gecharmeerd van het idee. Na een rondje langs de verschillende boekenkastjes in Oisterwijk was ze om. Ze tikte bij de Kringloopwinkel een leuk vitrinekastje op de kop en plaatste die vervolgens naast de boerderij-automaat die al op hun erf stond. Uit deze automaat kunnen voorbijgangers heerlijke versproducten van hun boerderij kopen. En voortaan kunnen ze dus ook hun leeshonger stillen door een boek uit de boekenhopper te lezen.

Wisselend aanbod
Toen Arina net met haar boekenhopper begon, plaatste ze in de buurt een oproep om het kastje te vullen met boeken en sindsdien weet iedereen haar te vinden. In huis staan verschillende dozen met boeken al te wachten op een plekje in de minibieb. ‘Vooral in de zomer wordt de boekenhopper goed bezocht’, vertelt Arina. ‘Niet alleen door buurtgenoten, maar ook door mensen die een wandeling aan het maken zijn. Vaak zie je hele gezinnen even pauzeren bij de picknicktafel en genieten van bijvoorbeeld onze aardbeien. Dan snuffelen ze ook even in de kast en nemen dan een boek mee.’ Arina vult het kastje regelmatig bij met nieuwe boeken. Een detective, een streekroman of een vrolijk kinderboek, er is voor elk wat wils in haar minibieb.

Leen of ruil een boek om de hoek

Een boek om de hoek
Naast de boekenhopper op de boerderij aan Hoog Heukelom 3 In Heukelom zijn er nog veel meer van die vrolijk gekleurde boekenkastjes in de directe omgeving te vinden. In Berkel-Enschot staan er op dit moment twee boekenhoppers: aan de Erasmuslaan 32 en aan de Sint Josephstraat 30. Dus een boek delen, lenen of ruilen kan gewoon om de hoek!

Tekst: Noortje de Kok
Foto: Bas Haans

About the author

Related Posts

Bezorging

Familie de Brouwer
Telefoon: 013 - 540 07 41

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op