De Schakel
Nieuws
Bloemen plukken uit bloemenplukstroken in het dorp

Er kan altijd meer kleur bij, in de toch al mooie groene omgeving die dit dorp rijk is, zo dacht een inwoonster uit het dorp. Hoe leuk zou het zijn om een plukroute aan te kunnen leggen in het dorp,…

Er kan altijd meer kleur bij, in de toch al mooie groene omgeving die dit dorp rijk is, zo dacht een inwoonster uit het dorp. Hoe leuk zou het zijn om een plukroute aan te kunnen leggen in het dorp, van fruit of van mooie bloemen?

Het voorstel werd gemaild aan de dorpsraad en zodoende werd er over het initiatief gesproken. De dorpsraad was enthousiast en heeft daarom de wijkregisseur van de gemeente Tilburg benaderd met het plan. Na een tijdje kwam iedereen bij elkaar, ook Groen-Xtra was daarbij.

Gekeken is naar wat we willen en wat haalbaar is. De insteek is om mensen meer te verbinden met wat de natuur ons kan geven, door dingen uit de natuur te kunnen plukken. Hoe kunnen we dat bewerkstelligen? Om te beginnen worden er 3 bloemenplukstroken aangelegd. Wie weet kan dit initiatief in de toekomst verder groeien en bloeien.

Een bloemenplukstrook is in feite een groenstrook die met een zaadmengsel van wilde bloemen is ingezaaid waar bewoners bloemen kunnen plukken. De bloemen die daar groeien mag je dus plukken. Pluk niet té veel, zodat er ook nog iets overblijft voor een ander en de insecten. Plukken betekent thuis genieten van een klein stukje Berkel-Enschot of een ander blij maken met een bloemetje uit de natuur! Hoe meer plukstroken, hoe meer insecten en hoe vrolijker het dorp wordt.

Er zijn verschillende locaties gevonden om deze in te zaaien met bloemenzaad. Namelijk; a) Strook langs wandelpad achter Joost van den Vondellaan b) Strook langs wandelpad nabij Basisschool Berkeloo bij Hazelaarlaan c) Strook bij Torentjeshoef aan kant van Generaal Eisenhowerweg. Zoals jullie misschien al wel hebben gezien, zijn de voorbereidingen al gedaan. De stroken zijn afgezet met paaltjes en zijn ingezaaid met een bloemenmengsel. Er komt te zijner tijd ook nog een bord bij te staan.

Dit mengsel is speciaal ontwikkeld voor bijen, hommels en andere nuttige insecten. Het mengsel bestaat uit plantensoorten die bloemrijk zijn en veel nectar bevatten. Het bevat onder andere de volgende bloemen: kleine pimpernel, margriet, korenbloem, groot kaasjeskruid, gele kamille, rode klaver, grote klaproos en zonnebloem. Wie maak jij deze zomer blij met een bloemetje?

Zo zie je maar hoe een idee van een inwoonster samen met de Dorpsraad, gemeente Tilburg en Groen-Xtra vorm kan krijgen.  Ik zal jullie regelmatig op de hoogte houden over de bloemenplukstroken.

Tekst en foto’s: Ellen de Visser

About the author

Related Posts

Bezorging

Familie de Brouwer
Telefoon: 013 - 540 07 41

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op