De Schakel
Reportage
Bijzondere rondleiding met de zusters van Koningsoord   

Soms heb je ontmoetingen… soms bijzondere ontmoetingen en als je geluk hebt ontmoetingen die je nooit zult vergeten. Afgelopen zaterdag kreeg een groep van 12 zusters trappisten van Koningsoord een speciale rondleiding door het nieuwe gebouw, wat eens hun verblijf…

Soms heb je ontmoetingen… soms bijzondere ontmoetingen en als je geluk hebt ontmoetingen die je nooit zult vergeten. Afgelopen zaterdag kreeg een groep van 12 zusters trappisten van Koningsoord een speciale rondleiding door het nieuwe gebouw, wat eens hun verblijf was. Het maakte op ons diepe indruk om mee te mogen lopen. De warmte van de zusters, de mooie verhalen hoe alles vroeger was en de reacties waren prachtig. Toen de zusters spontaan het salve zongen in de voormalige kerk was het muisstil en kregen we een brok in de keel.

De meeste zusters zijn sinds hun vertrek in 2009 niet meer terug geweest. Voor hun was het een ‘walk through memory lane’. Deuren en routes zijn veranderd; verblijven en kamers hebben een andere bestemming gekregen en de verdieping in de kerk, waar straks de bibliotheek komt, maakt indruk. En waar de bibliotheek van de zusters ooit was komt horeca. Heel veel details van het oude klooster zijn intact gebleven. Dat oogstte veel bewondering: ‘heel erg knap’ en ‘prachtig’. Andere zusters, zoals zuster Raffaël, komen zo nu en dan even kijken om de ontwikkeling van de bouw op de voet te volgen. Om foto’s te maken en om een praatje met de bouwers te maken.

Minder mooi vinden de zusters de nieuwbouw. En er zijn veel struiken en bomen gesneuveld. Wel prachtig vinden ze beoogde samenleving van jongeren in de starterswoningen en 55+ ers in de nieuwbouw, de komst van de kruidentuin en ook een kinderboerderij op de plek van de kippenren.

Huisbezichtiging
Twee bewoners, die al in een van de startersappartementen wonen, lieten de zusters binnen voor een rondleiding door de woning. De trap in het appartement was er voorheen niet. En de loggia in de woning op de 2e etage nodigde uit om even het perspectief op het klooster en de binnenplaats van een andere hoek te bekijken.

Ieder plekje een verhaal
Iedere ruimte in het klooster kent een geschiedenis, een verhaal, anekdotes. Zoals het ‘refter’, waar de zusters aten en weleens een feestje hielden. Een ruimte die straks te huur is. Een ruimte, waar zuster Charbel vaak te vinden was, soms zelf diep in de nacht als ze niet kon slapen en waar ze vaak ‘wenken van God kreeg’.

De gang, waar het paasvuur brandde, het broodkamertje, de klompenkamers, en het souterrain waar vroeger alleen zand was, maar waar nu een vloer gestort is en straks naar hartenlust gebiljart en gebridged kan worden.

Nieuwe plek in Arnhem
De zusters wonen nu in Arnhem. Neem eens een kijkje op de site www.koningsoord.org. Het boek Een Wijd Land, verkrijgbaar in de abdijwinkel, geeft een beeld van het leven van de zusters toen ze nog in Berkel-Enschot woonden. Hopelijk krijgt dit boek een permanente plek in de bibliotheek. Een van de vele verbindingen tussen het verleden van Koningsoord en het nieuwe dorpshart.

Tekst: Elke van Dommelen
Foto: Peter Timmermans

Bekijk hier meer foto’s van Peter en Elke

About the author

Related Posts