De Schakel
Reportage
Bier, bitterballen en veel leut bij tonpraotersavonden

Bier, bitterballen en veel leut bij tonpraotersavonden in Druiventros Dat De Druiventros er dit jaar aan moest geloven zal niemand verbazen. Alle zeven tonpraoters kregen er de lachers mee op de hand. Jos van Baast, alias rapper Zjos, zag ze…

Bier, bitterballen en veel leut bij tonpraotersavonden in Druiventros

Dat De Druiventros er dit jaar aan moest geloven zal niemand verbazen. Alle zeven tonpraoters kregen er de lachers mee op de hand. Jos van Baast, alias rapper Zjos, zag ze als welkomstcomité al op het blauwe benkske zitten: Rob, Janny, Ad en …Beatrix. Op de manier waarop Vincent van Rijsewijk, met zijn typetje Willy van d’n wandelclub, Rob imiteerde gaf een hard lachsalvo. Met de typische bewegingen van Rob nabootsend en dan “absoluutjes” heerlijk romig uitsprak. En hij somde haarfijn op wat er “ok ammòl nie” was in Berkel-Enschot. “Druiventros zou nieuwe cocktailsaus krijgen. Mar dès ok nie”. Hij wist op een sublieme wijze de vrachtwagenblokkade aan de Hoolstraat uit te leggen, waarbij het publiek zich een levende voorstelling kon maken hoe de spoorbomen van de spoorwegovergang bij Robben gemakkelijk gebruikt konden worden als afzetting voor de Hoolstraat. Want als al die vrachtwagens daar wel door rijden dan hebben we straks met de dikke banden race een heuse bergetappe met al die kuilen.

“Galm in de Schalm”
Hij voorspelde in navolging op ”Herrie in De Druiventros” een nieuwe tv-show met hoge kijkcijfers voor “Galm in de Schalm”. Ook rapper Zjos vertelde over zijn optreden in De Schalm. Eerst moest hij op zoek naar de artiesteningang. Met zijn beschrijving door het doolhof, 2x rechts, deurtje door, gangetje in, linksaf, trappetje op en dan sta je eindelijk op het podium. Om erachter te komen dat hij z’n microfoon was vergeten en een hard gelach in de zaal toen hij kunstig achterstevoren heel die weg terug beschreef. En dat hij vroeg aan de bibliothecaresse: “Doe men een brôojke frikandel”; waarop die zei dat het hier wel een bibliotheek was! Dat hij het dan dus nogmaals vroeg, maar nu fluisterend. Ook Henk Denissen die als glazenwasser Dik Robben, compleet met tatoeages en glazenwassersgordel met emmer en trap zijn entree in de uitverkochte zaal maakte, nam De Schalm op de hak. Hij vond het wel jammer dat toen ze eindelijk na jaren zeuren hullie Hannie zo ver kregen om het klooster in te gaan, de nonnen er weggingen.

Jasper van Gerwen uit Hilvarenbeek was een goeie opwarmer van de avond. Van meet af aan zat de stemming er goed in en werd er heel wat af gelachen. Peter Ritsema uit Udenhout, alias Peer d’n schèètert, had een mooi verhaal over iemand die naast hem zat op de plee op de camping en allemaal tegen hem aan het praten was en rare vragen stelde. Hilariteit alom toen bleek dat die man aan het bellen was. Deze publiekswinnaar uit Tonpraoten in Kruikenstad 2018, was in De Druiventros goed op dreef en het publiek gierde van het lachen bij zijn versie van hanensoep, “kippensoep meej ballen”. Schoolmeester Peerke, het typetje van Peter van de Maas, had wel drie ballen. Hij ging daarmee naar zijn huisarts Marijke en die zou wel even kijken. Hij had liever voelen en daarop volgde een dolkomische sketch en een hard gelach in de zaal. Eenmaal buiten kwam hij een kennis tegen en die vroeg of hij ziek was omdat hij net van de dokter af kwam. Het publiek kwam niet meer bij op zijn antwoord. Nee, ik had even een half uurtje pauze en had toch niks te doen. Samen met de beeldende sketch en de wetenschap wat er zich in de dokterskamer had afgespeeld, was dat een geslaagde grap op een grap. Afsluiter van de avonden was Dirk Kouwenberg als tandarts Arie Trekgraag.

Het SOK kan terugkijken op 2 geslaagde avonden met meer dan 700 bezoekers.

Tekst: Ellen van Slooten
Foto: Bas Haans

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op