De Schakel
Uitgelicht
Berkelse cabaretier gaat het maken

Nu nog Cinecitta, straks wellicht landelijke bekendheid. Sam de Zwart (20) is een talent uit Berkel-Enschot. Zeker geen eendagsvlieg. Zijn eerste one man show Helemaal Alleen was een groot succes. Deze gortdroge komiek speelt op 31 mei a.s. zijn nieuwe…

Nu nog Cinecitta, straks wellicht landelijke bekendheid. Sam de Zwart (20) is een talent uit Berkel-Enschot. Zeker geen eendagsvlieg. Zijn eerste one man show Helemaal Alleen was een groot succes. Deze gortdroge komiek speelt op 31 mei a.s. zijn nieuwe voorstelling Een avond met Sam.

Sam is geboren en getogen in Berkel-Enschot en woont hier nog een paar weken met zijn jongere broer en ouders. Dan lonkt de grote stad. Nee, niet Amsterdam; gewoon naar Tilburg. Want ook dat is typisch Sam. Alles stap voor stap en zonder grootheidswaanzin. Een bescheiden jongen met beide benen stevig op de grond. Behalve op het podium. Dan vliegt springt en stuitert hij alle kanten op.

“Mensen die me goed kennen, zeggen altijd dat ik op het podium veel meer durf”, lacht de jongen met jeugdpuistjes me toe. “Zo vertrok destijds burgemeester Noordanus vroegtijdig bij mijn optreden. “Houdoe”, riep ik hem na. De burgemeester keek afkeurend naar me en de zaal fluisterende Ooh…” Inspelen op het publiek is wat zijn performance altijd een andere wending geeft. Improvisatie en ad hoc opmerkingen zijn altijd aanwezig. “Tijdens mijn optreden schieten er telkens gedachtes door mijn hoofd. Geen enkel optreden is hetzelfde.”

Mensen laten lachen
Ook in zijn nieuwste voorstelling zit een verhaal met een diepere laag. “Ik ben een denker, observeer alles van een afstandje en krijg uit het dagelijkse leven tal van ideeën om in een show te verwerken.” “Filosofisch”, vraag ik hem. Dat wuift hij met een handgebaar weg. “Ik geef geen boodschap mee aan het publiek. Mijn doel is enkel de mensen laten lachen en ze een leuke avond geven.”

De dag van zijn 21ste verjaardag gaat hij op zichzelf wonen. Dichtbij Cinecitta, waar hij werkt als technicus en waar het podium vertrouwd aanvoelt. “Mijn moeder vond dat ik te lang douchte”, verklaart hij. “Nee echt serieus, de leukste ideeën krijg ik onder de douche, dus sta ik daar lekker lang onder.” Sinds zijn 15de staat Sam al op de planken. “Ook toen al had ik de neiging om uit mijn rol te stappen en een leuke opmerking te maken.” In Oisterwijk, Den Bosch, Tilburg en Rotterdam heeft hij reeds opgetreden. De audities voor het cabaretfestival in Amsterdam zijn nog maar net achter de rug. Wat het Sam zal brengen is nog ongewis. Dat hij Berkel-Enschot ontgroeid is, is nu al wel zeker.

Tekst: Ellen van Slooten
Foto: Bas Haans

About the author

Related Posts

Bezorging

Familie de Brouwer
Telefoon: 013 - 540 07 41

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op